Hrvati preoteli posao Kanađanima

Index.hr
Hrvati preoteli posao Kanađanima

Vlada u Alberti istražuje navode po kojima je nekoliko desetina Kanađana dobilo otkaz u naftnoj korporacija Imperial Oil zbog jeftine radne snage iz Hrvatske.

Tamošnji portparol ministarstva rada izjavio je u četvrtak da je pokrenuta hitna istraga.

Udruženje radnika Alberte objavilo je da je 65 njihovih metalostrugara otpušteno u utorak. Navodno ih je isplatila kompanija Paceri Promec Joint Venture.

Predsednik udruženja radnika Gil McGowan kaže da su radnici rudnika Kearl spomenute kompanije otpušteni momentalno.

"Nazvali su momke u kancelariju i rekli da su otpušteni. Na izlazu su doslovce prošli pored radnika koji će ih zamijeniti" , rekao je McGowan.

McGowan tvrdi da strani radnici iz Hrvatske zarađuju 18 dolara na sat, što je upola manje od satnice Kanađana.

Portparol Imperial Oila kaže da njihove kompanije same donose odluke o zapošljavanju .

"Naša Vlada neće tolerisati ikakvu zloupotrebu programa za privremeno zapošljavanje radnika iz inostranstva. Nedavno smo uveli reforme kojima smo osigurali da Kanađani budu prvi na listi za slobodne poslove ", kaže portparolka ministarstva rada .

Otava je u decembru donijela novu regulativu kojom omogućava nenajavljene inspekcije i sastavljanje crne liste poslodavaca koji krše program o privremenom zapošljavanju radnika iz inostranstva zbog sve većeg straha Kanađana od gubitka posla.

McGowan tvrdi kako ovo nisu izolovani slučajevi i da kanadski poslodavci često koriste ovaj program kako bi smanjili satnice i otpustili Kanađane .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana