Hrana, zemljište i voda novo zlato

Agencije
Hrana, zemljište i voda novo zlato

London - Svjetsko tržište sirovina će se u najskorije vrijeme izmijeniti, a hrana, voda i zemljište će postati novo zlato, prognoziraju ekonomisti američke investicione banke Goldman Saks, javile su agencije.

Među zemlje koje su u zoni rizika spada i Rusija koja zavisi od tržišta nafte, s obzirom na to da će potražnja energenta iz te zemlje biti sve manja, a prehrambenih proizvoda sve veća, ukazali su ekonomisti, prenose portali.

“Nafta” budućnosti biće prehrambeni proizvodi i voda. Bitka na finansijskim tržištima i realni konflikti vodiće se zbog žitarica, a ne zbog “crnog zlata”, a pobjedu će odnijeti Sjedinjene Američke Države i Latinska Amerika, dok položaj Rusije postaje sve nestabilniji, smatraju autori internet bloga “ZeroHedge” iz Njujorka.

Oni se pozivaju na istraživanje ekonomista Goldman Saksa koji su pokušali da procijene dva faktora: uticaj zemalja na tržišta pojedinih sirovina i udio određene vrste sirovina u izvozu tih zemalja, na osnovu čega su utvrdili matricu rizika.

Rusija i zemlje Bliskog istoka su svrstane u visokorizičnu kategoriju zbog njihove zavisnosti od izvoza nafte. Udio Rusije i Saudijske Arabije na svjetskom tržištu nafte i prirodnog gasa iznosi približno po deset do 15 odsto, a udio nafte i gasa u njihovom ukupnom izvozu premašuje 60 odsto. Zbog toga te zemlje mogu pretrpjeti veliku štetu od znatnih promjena u svjetskoj ekonomiji.

Možda će biti otkrivene inovativne vrste goriva koje će zamijeniti uobičajene sirovine, a udarac tim zemljama mogu nanijeti i rezerve koje će biti otkrivene u drugim regijama svijeta.

Daleko manje opasnosti prijete SAD i zemljama Latinske Amerike koje izvoze prehrambene proizvode, ukazuju ekonomisti. Njihov udio na tržištu sirovina je prilično veliki, a udio sirovina u njihovoj trgovini daleko manji.

Da bi se shvatilo ko će biti budući lideri svijeta, prvo treba shvatiti koje sirovine čeka “bum” u predstojećim godinama.

U Goldmanu su uvjereni da će ti resursi biti hrana, voda, pa čak i zemljište. Prednost će imati one zemlje koje će moći da nahrane milijarde ljudi. Upravo će voda i hrana biti nafta budućnosti, što će u potpunosti promijeniti situaciju na tržištu sirovina, ukazali su ekonomisti.

Najveći uvoznici prehrambenih proizvoda sada su Rusija, Japan, Južna Koreja i zapadna Evropa, a najveći izvoznici SAD, Kanada, Brazil, Argentina i Tajland.

Potencijal za izvoz hrane imaju i Indija i Afrika, ali je neophodno da te zemlje sprovedu reforme, smatraju u Goldman Saksu.

Kukuruz i soja

SAD imaju naročito povoljan položaj na tržištu soje i kukuruza. Udio američkog izvoza u svjetskoj trgovini kukuruzom i sojom dostiže više od 40 odsto, a pri tom je učešće tih kultura u ukupnom izvozu te zemlje manje od dva odsto, što znači da ta zemlja neće biti teško pogođena promjenama na tržištu sirovina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana