Hrana u BiH skuplja nego u zemljama EU

Marina Čigoja
Hrana u BiH skuplja nego u zemljama EU

Banjaluka - Cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH iznose 75 odsto od prosječnih cijena u Evropskoj uniji, a čak su i veće nego u nekim zemljama EU.

Istraživanje Evropskog zavoda za statistiku (Evrostat) pokazalo je da su hrana i bezalkoholna pića u 2013. godini u BiH bili skuplji nego u Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

U Poljskoj cijena ovih proizvoda iznosi 62 odsto prosjeka EU, dok u Bugarskoj i Rumuniji iznosi 69 odsto evropskog prosjeka.

U poređenju sa zemljama u okruženju, cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH su iste kao u Srbiji u kojoj takođe iznose 75 odsto prosjeka EU, dok su više nego u Makedoniji u kojoj su 59 odsto prosjeka EU i Albaniji u kojoj su 69 odsto prosjeka EU. S druge strane, hrana i bezalkoholna pića jeftiniji su u BiH nego u Crnoj Gori, u kojoj iznose 78 odsto prosjeka EU, i Hrvatskoj u kojoj su cijene na nivou od 93 odsto prosjeka EU. Prema podacima Evrostata, cijene alkoholnih pića i duvana u BiH su upola niže od evropskog prosjeka.

U istraživanju je navedeno da su cijene odjeće i potrošačke elektronike u BiH najbliže evropskim i iznose 92 odnosno 97 odsto prosječnih evropskih cijena. Cijene automobila, motora, bicikla u BiH iznose 85 odsto prosjeka EU, dok cijene restorana i hotela 59 odsto prosjeka. Rezultati istraživanja Evrostata porede cijene više od 2.400 robe i usluga širom Evrope.

Generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović kaže da je jedan od razloga visokih cijena hrane i bezalkoholnih pića u BiH činjenica da mi uvozimo više od 50 odsto prehrambenih proizvoda.

- S druge strane, mi smo malo tržište i imamo ekskluzivne uvoznike za neke proizvode koji jednostavno diktiraju cijenu - naglasio je Petrović. Ipak, dodaje, kupovna moć stanovništva je limitirajući faktor za značajniji rast cijena.

- BiH je po standardu građana na začelju Evrope. Zbog niske platežne moći ni cijene ne mogu da budu povećane onoliko koliko to neko želi, jer te proizvode neće imati ko da kupi - naglasio je Petrović.

Najskuplji

U istraživanju Evrostata navedeno je da je evropski rekorder po cijenama hrane i bezalkoholnih pića Danska, gdje su ovi proizvodi za 40 odsto skuplji od evropskog prosjeka. Kada su u pitanju alkoholna pića i duvan, najskuplja je Irska i to za 78 odsto od evropskog prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana