Hrana jeftinija, prevoz skuplji

Nada Branković
Hrana jeftinija, prevoz skuplji

BANjA LUKA - U Republici Srpskoj ukupan indeks potrošačkih cijena u julu ove godine bio je isti kao i prethodnog mjeseca, dok je u odnosu na jul prošle godine viši za 9,7 odsto.

- Indeks potrošačkih cijena u Srpskoj izračunava se na osnovu reprezentativne liste proizvoda. Tu listu u 2008. godini čine 624 proizvoda - saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Indeks potrošačkih cijena koristi se i kao mjera inflacije.

Cijene se prikupljaju na šest lokacija, odnosno u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

- Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje u julu u odnosu na jun ove godine, cijene u prevozu više su za 1,4 odsto, u restoranima i hotelima za 1,2 odsto, cijene stanovanja više su za 0,5 odsto, alkoholna pića i duvan skuplji su za 0,3 odsto, a namještaj i pokućstvo za 0,2 odsto - podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Cijene u oblasti komunikacija i obrazovanja ostale su nepromijenjene, a cijene hrane i pića niže su za 0,9 odsto.

Jeftinije su i usluge u zdravstvu i to za 0,5 odsto, a za 0,2 odsto niže su i cijene odjeće i obuće.

- Za potrebe indeksa potrošačkih cijena, snimanje cijena za poljoprivredne proizvode koji se prodaju na pijacama prikupljaju se dva puta mjesečno, a za sve ostale proizvode cijene se u skladu sa važećim evropskim regulativama prikupljaju jednom mjesečno - saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana