Ho­lan­đa­ni ku­pi­li ma­ši­ne “Uni­sa”

Jelena Bjelica
Ho­lan­đa­ni ku­pi­li ma­ši­ne “Uni­sa”

Banjalu­ka - Po­kre­tnu imo­vi­nu fa­bri­ke “Unis valjaoni­ce hla­dno valjane tra­ke” u ste­ča­ju ku­pi­la je ho­lan­dska fir­ma “CBI in­dus­tri­al es­set me­na­gment” po ci­je­ni od 2,196 mi­li­ona KM ko­ja je izli­ci­ti­ra­na u pe­tak u Okru­žnom pri­vre­dnom su­du u Banjalu­ci.

Ste­čaj­ni upra­vnik “Unis Valjaoni­ce HVT” Sa­vo Še­valjević

is­ta­kao je da je pro­da­jom opre­ma pos­ti­gnu­to ne­ko­li­ko po­zi­ti­vnih efe­ka­ta.

- Obje­kti će sa­da bi­ti oslo­bo­đe­ni opre­me ko­ja je mno­go sme­ta­la re­ali­za­ci­ji pro­je­kta Te­hno­lo­škog bi­znis par­ka. Naj­va­žni­je je to što smo omo­gu­ći­li Admi­nis­tra­ti­vnoj slu­žbi gra­da Banjalu­ka da na sljede­ćoj li­ci­ta­ci­ji ka­da se bu­du pro­da­va­le ne­po­kre­tnos­ti, mo­že da ku­pi imo­vi­nu po zna­tno ni­žoj ci­je­ni. Pre­dnost je i u to­me što smo ro­bu pro­da­li inos­tra­nom kup­cu, što do­pri­no­si de­vi­znom di­je­lu - is­ta­kao je Še­valjević.

Do­dao je da će, na­kon što su pro­da­li ma­ši­ne, ko­je ra­ni­je bi­le ura­ču­na­te u ci­je­nu, pre­os­ta­la, ne­po­kre­tna imo­vi­na “Uni­sa” sa­da bi­ti zna­tno jef­ti­ni­ja.

- To je po­go­dnost za Admi­nis­tra­ti­vnu slu­žbu gra­da Banjalu­ka ako su još za­in­te­re­so­va­ni da je ku­pe za uspos­tavljanje Te­hno­lo­škog bi­znis par­ka. U Re­pu­bli­čkoj upra­vi za ge­odet­ske i imo­vin­sko-pra­vne po­slo­ve ima­će­mo 20. fe­bru­ara sas­ta­nak ka­ko bi­smo ut­vrdi­li ko­ja se ne­po­kre­tna imo­vi­na mo­že uknjiži­ti je­dan kroz je­dan i po­sli­je to­ga će­mo da­ti na­log gra­đe­vin­skim vje­šta­ci­ma ko­ji će ut­vrdi­ti ci­je­nu - ka­zao je Še­valjević.

Grad Banjalu­ka je na li­ci­ta­ci­ji ko­ja je održa­na u mar­tu pro­šle go­di­ne ku­pio po­me­nu­tu fir­mu za 8.375.000 ma­ra­ka, ka­ko bi taj pros­tor pre­tvo­ri­la u Te­hno­lo­ški bi­znis park. Ipak, pro­da­ja je po­ni­šte­na jer ni­je upla­ćen izli­ci­ti­ra­ni iznos. U Grad­skoj ra­zvoj­noj agen­ci­ji su obra­zlo­ži­li da upla­ta izli­ci­ti­ra­ne ci­je­ne ni­je iz­vrše­na u do­go­vo­re­nom ro­ku zbog ne­ri­je­še­nih imo­vin­sko-pra­vnih odno­sa.

Pre­du­ze­ća

Pre­ma stu­di­ji izvodljivos­ti, u Te­hno­lo­škom bi­znis par­ku u sljede­ćih 25 go­di­na mo­glo bi da se otvo­ri 200 pre­du­ze­ća. U “Unis valjaoni­ci” ra­ni­je je ra­di­lo 650 ra­dni­ka, in­dus­trij­ski in­sta­li­ra­ni ka­pa­ci­tet izno­sio je 110.000 to­na, dok je naj­ve­ća proi­zvodnja bi­la 1986. go­di­ne i to od 106.000 to­na.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana