Holandija, nova poreska oaza

business.hr
Holandija, nova poreska oaza

Ako neko preduzeće želi da uštedi na plaćanju poreza, ima niz mogućnosti u zemljama koje zovu poreskim ozama.

Jedna od njih je i Holandija koja sve više privlači vlasnike njemačkih firmi.

"Zašto odlaziti u daljinu? Vidi, dobro leži toliko blizu", ovi stihovi njemačkog pjesnika Getea sasvim se sigurno ne odnose na Holandiju a još manje na iskorišćavanja svih legalnih mogućnosti štednje pri plaćanju poreza.

Pa ipak, za njemačka preduzeća ovo Geteovo "dobro " u smislu postizanja novčane dobiti kroz manje plaćanje poreza, se zaista nalazi vrlo blizu.

Poreske oaze ne moraju uvijek biti negdje daleko, na drugom kraju svijeta, već se one nalaze i unutar Evropske unije - u Irskoj ili odmah iza njemačke zapadne granice, u Holandiji.

U Holandiji poreska stopa za dobit ako neko preduzeće radi preko licence nekog drugog preduzeća, iznosi pet posto - u poređenju s tim, poreska stopa za dobit takozvanih normalnih preduzeća iznosi 25 odsto, piše Dojče vele.

Njemačke firme kroz model "holandske oaze istovremeno dvostruko štede. One u Holandiji plaćaju vidno manje za dobit iz poslovanja preko patenata i licenci nego što bi to morale plaćati u Njemačkoj. Korišćenje ovih prava, njemačka preduzeća moraju da plaćaju holandskim filijalama. Ove pak od sveukupne dobiti odbijaju ove iznose - na osnovu njih se u Njemačkoj plaća manje poreza.

Ova praksa posebno iritira i ljuti njemačkog ministra finansija Šojblea.

Ovakvi modeli "optimalnijeg plaćanja poreza ", nisu zabranjeni, već sasvim legalni.

No , ko ovako želi da štedi novac, to ne mora obavezno da radi samo u Holandiji. I Švajcarska je još uvijek jedna od omiljenih evropskih " poreskih rupa " za njemačka preduzeća. A u međuvremenu su i druge zemlje uvele slične zakone kao i Holandija. To je prije svega Luksemburg u kome postoji jedan sličan model kada je u pitanju dobit od patenata. U proljeće ove godine, nešto slično je uvela u Velika Britanija.

A kolika je tačno šteta koju s obzirom na " holandski model " mora da prihvati njemački ministar finansija ne može se tačno ustanoviti, ali je svakako riječ o enormnim iznosima.

Prema riječima stručnjaka, ovaj se problem može da se riješi samo na nivou evropske politike.

Iako se ovih dana u Sankt Petersburgu održava sastanak G20, na kojem bi jedna od tema trebalo da bude i sporna poreska praksa, niko od stručnjaka u ovaj susret ne polaže velike nade. Svi su, uvjereni da se ovaj problem neće tako skoro riješiti .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana