Hoće da proizvode zeleni ugalj

Glas
Hoće da proizvode zeleni ugalj

TOKIO - Japan je započeo usavršavanje tehnologije, zahvaljujući kojoj bi trebalo da bude pokrenuta industrijska proizvodnja gasa iz niskokvalitetnog mrkog uglja, koji bi bio ekološki čisto gorivo, prenio je Tanjug.

Realizacija projekta, kako javile japanske agencije, povjerena je japanskom ministru ekonomije, trgovine i industrije Toširu Nikaiju, kome je već dodijeljen tim stručnjaka.

U prvoj fazi, koja će trajati dvije do tri godine, predstoji usavršavanje principijelno novih tehnologija, koje će omogućiti da se od niskokvalitetnih i zbog toga slabo primjenjivih vrsta mrkog uglja dobija visokoefikasni tip goriva. Japanski stručnjaci smatraju da će pri proizvodnji "zelenog" uglja, sadržaj ugljenika u njemu u potpunosti sagorijevati.

Projekat predviđa preradu prije svega lignita, čija se velika neosvojena nalazišta nalaze u Australiji, Indoneziji i još nekim zemljama.

Neophodna sredstva za realizaciju projekta obezbijediće se iz japanskog buyeta, a planirano je da već za deset godina bude pokrenuta industrijska proizvodnja perspektivnog energenta koji, kako smatraju japanski stručnjaci, uz minimalnu emisiju ugljen-dioksida ima sve šanse da postane gorivo "nove generacije", prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana