Hitno izmijeniti Zakon o porezu na dohodak

Agencije
Hitno izmijeniti Zakon o porezu na dohodak

Banjaluka - Privredna komora Republike Srpske uputila je danas predsjedniku Vlade Srpske Aleksandru Džombiću inicijativu za hitnu izmjenu Zakona o porezu na dohodak, kojim će biti vraćen neoporezivi dio dohotka i ukinuto oporezivanje dividende i udjela u dobiti, te na taj način kreirani povoljniji, odnosno konkurentniji uslovi privrede u Srpskoj, javile su agencije.

Poslovna zajednica je u više navrata ukazivala na teško stanje u privredi izazvano izmjenama propisa koji su uticali na negativne trendove u poslovanju, što potvrđuju ekonomski pokazatelji za 2012. godinu, koji se ogledaju u negativnoj stopi rasta industrijske proizvodnje, manjoj stopi izvoza, uz istovremeni rast uvoza, smanjenju dobiti privrednih društava, povećanju zaduženosti privrede, te padu zaposlenosti i povećanju nezaposlenosti.

Komora i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske zajednički su razmatrale stanje u privredi, kao i pritužbe privrednika na brojna opterećenja i namete koji su uvedeni na privredu Srpske, saopšteno je Privredne komore Republike Srpske.

- O teškom stanju u privredi, odnosno smanjenju i gašenju poslovnih aktivnosti, govori i podatak Poreske uprave Republike Srpske da su javni prihodi u Srpskoj pali u prvom mjesecu ove godine za osam odsto u odnosu na januar 2012. godine, kao i da je manje sredstava naplaćeno po osnovu doprinosa za fondove PIO, zdravstva i dječije zaštite - navedeno je u saopštenju.

Poslovna zajednica upozorava da je do negativnih pokazatelja, između ostalog, dovelo i ukidanje neoporezivog dijela dohotka, na čijem se vraćanju insistiralo unazad nekoliko godina.

- Ukidanjem neoporezivog dijela, naša privredna konkurentnost je smanjenja, a posljedica toga je i sve češće opredjeljenje privrednika za smanjenje ili zatvaranje privredne djelatnosti - ističe se u saopštenju.

Privredna komora Republike Srpske od privrednika dobija informacije o posljedicama koje je izazvala još jedna izmjena Zakona o porezu na dohodak, a odnosi se na oporezivanje dividende i udjela u dobiti.

- Primjena ovog zakona, odnosno oporezivanje dividende i udjela u dobiti, negativno je uticalo na poslovni ambijent, učinilo poslovanje u Republici Srpskoj dodatno nekonkurentnim u odnosu na drugi entitet BiH i zemlje u okruženju, tako da se poslovna aktivnost iz Srpske seli u Federaciju BiH i izvan BiH, a strani investitori zaobilaze Republiku Srpsku - naglašava se u saopštenju Privredne komore.

Iz Komore podsjećaju da je poslovna zajednica i prilikom donošenja ovih izmjena Zakona o porezu na dohodak, upozoravala na njihove negativne posljedice, odnosno opasnost od selenja kapitala u druge, povoljnije privredne ambijente, o čemu svjedoči sve češće zatvaranje poslovnica stranih pravnih lica, kao i prenos kapitala i proizvodnje iz Srpske.

U saopštenju Privredne komore Republike Srpske naglašava se da je u uslovima u kojima se nalazi domaća privreda ovo samo jedna od mjera koju je neophodno hitno provesti da bi se spriječio odliv kapitala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana