Hitnim finansiranjem do novih 250 milijardi dolara

Glas Srpske
Hitnim finansiranjem do novih 250 milijardi dolara

VAŠINGTON - Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda podržao je povećanje sredstava fonda za 250 milijardi dolara, kroz "hitno finansiranje" od zemalja članica, prema saopštenju objavljenom poslije sastanka Međunarodnog monetarnog i finansijskog odbora (IMFC) u Vašingtonu, prenose agencije.

Dodatna sredstva omogućiće MMF da nastavi brzo djelovati kako bi učinio dostupnim, uz odgovarajuća osiguranja, značajna sredstva zemljama članicama s potrebama vanjskog finansiranja, ističe se u saopštenju.

- Ključno što je postignuto na ovom sastanku je osiguranje udvostručenja sredstava Fonda za kreditiranje, ocijenio je odbor i pozdravio odobreni zajam Japana, i nedavna obećanja Kanade, Evropske unije, Švajcarske i SAD. Japan je dao 100 milijardi dolara zajma fondu, a iste iznose najavili su i Brisel  i Vašington.

Dodatnih 250 milijardi dolara biće namijenjeno "proširenom i fleksibilnijem" finansijskom mehanizmu nazvanom "Novi aranžmani za posuđivanje" - NAB, naveo je IMFC u saopštenju. NAB, međutim, nije zamjena za šire reorganizovanje sistema  kvota MMF-a, zaključio je odbor, pozivajući na "hitan početak 14. opšte revizije kvota kako bi ona bila dovršena do januara 2011. godine".  IMFC je, takođe, zaključio da će "razmotriti tržišna  posuđivanja ako je potrebno".

Ta je formulacija protumačena kao potvrda planova MMF-a da izdaje obveznice, što kao uslov za svoje ulaganje u fond navodno podržavaju Kina, Rusija, Brazil i Indija.

- Postoji puno rasprava o tome da bi fond mogao izdavati zapise koje bi kupovale centralne banke, što bi omogućilo da neke zemlje osiguraju sredstva za fond - izjavio je izvršni direktor MMF-a Domink Štros-Kan poslije sastanka IMFC.

IMFC je, takođe, podržao "povećanje učešća novih tržišta i zemalja u razvoju" kod iduće revizije MMF-ova sastava kvota i glasačkih prava, koja treba da počnu prije godišnjeg zasjedanja u oktobru  2009. godine.

Globalna kriza

Kad je riječ o odgovoru na aktuelnu globalnu privrednu krizu, IMFC je istakao predanost MMF-a preduzimanju dodatnih akcija nužnih za privredni  oporavak. Tu se prije svega misli na preduzimanje dodatnih, usklađenih akcija kako bi se osiguralo zdravlje institucija važnih za sistem, obnovilo finansijsko zdravlje banaka, domaće kreditiranje i međunarodno kolanje kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana