Hipo prodaje banke u jugoistočnoj Evropi

Marina Čigoja
Hipo prodaje banke u jugoistočnoj Evropi

Beč - Austrijska Hipo Alpe Adrija banka, koju je zbog problema u poslovanju morala preuzeti država, pokrenula je reprivatizaciju svoje mreže u jugoistočnoj Evropi, prenijele su agencije.

Planirana je prodaja šest banaka i tri lizing-kompanije u pet zemalja bivše Jugoslavije, zajedno sa jedinicom za upravljanje u Austriji.

- Restrukturisanje banaka u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH i u Crnoj Gori je gotovo zaključeno - rekao je juče šef Upravnog odbora Hipo banke Gotvald Kranebiter.

Dodao je da se očekuje prihod od najmanje 1,5 milijardi evra, koliko se knjiži vrijednost, te najavio da krajnja lista interesanata treba da bude sastavljena do kraja 2012.

Kao savjetnik u poslu prodaje pridobijena je poslije višemjesečnih pregovora njemačka Dojče banka.

- Ona je bila najbolji ponuđač - rekao je Kranebiter i dodao da poslije prodaje mreža mora biti očuvana.

Sada se, prema njegovim riječima sondira tržište, a krajem 2012. trebalo bi da se zna sa kim će se dalje pregovarati.

- Međutim, za to je potrebna normalizacija u evro-prostoru. Planirana prodaja je bila dugo najavljivana i nije nikakvo iznenađenje - naglasio je Kranebiter i dodao da je želja da se nađe dugoročni vlasnik, koji bi možda mogao da radi pod imenom Hipo i pokrije čitavo tržište.

Potencijalne kupce Kranebiter nije želio da navede, ali je ukazao da se radi o "tipičnim osumnjičenima" koji se mogu naći u ruskom, turskom i jugoistočno azijskom prostoru, ali i Evropi.

Za vrijeme procesa prodaje, Hipo banka će u jugoistočnoj Evropi nastaviti sa poslovanjem kao i do sada, i, kako je istakao Kranebiter, možda otvoriti neku novu filijalu u pogođenim zemljama.

Evropska komisija, kako je naveo, pozitivno je raspoložena prema prodaji, jer se radi o onome što se zahtijeva u situaciji državne pomoći.

U Hipo Alpe Adrija banci u Banjaluci su istakli da će u procesu reprivatizacije biti ponuđeno ključno tržište Hipo Alpe Adrija banke, odnosno tržište jugoistočne Evrope - kao jedne cjeline, a ne u dijelovima.

- U ovo tržište, na koje vlasnik gleda kao na centar i najvredniji dio svog poslovanja, uložena su značajna sredstva i sa tog tržišta nema povlačenja, već naprotiv, na jugoistočnu Evropu se u Hipo Alpe Adriji gleda kao ključno tržište, gdje holding za cilj ima osnaživanje i povećanje tržišnog udjela, akviziciju novih klijenata, uz značajne plasmane sa namjerom da Hipo ovdje i ostane - istakli su u Hipo banci u Banjaluci.

Dodali su da se poslovanje dvije Hipo banke u BiH odvija kroz mrežu od više od 90 poslovnih jedinica na teritoriji cijele zemlje, sa više od 1.100 zaposlenih koji su podrška za oko 400.000 klijenata. +++

Poslovanje

Mreža Hipo u jugoistočnoj Evropi bila je prošle godine profitabilna. Bilans je prošle godine iznosio 12,5 milijardi evra, a mreža je imala ukupno 1,1 milion klijenata, sa 255 filijala. Samo u Hrvatskoj i Srbiji ostvaren je profit u visini od 20 miliona evra, a minus u poslovanju zabilježen je u Sloveniji i jednoj od dvije banke u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana