Hipo broker bez dozvole za rad

M. M.
Hipo broker bez dozvole za rad

BANjA LUKA - Uprava Hipo Alpe Adria banke Banja Luka najavila je da će podnijeti tužbu protiv odluke Komisije za hartije od vrijednosti RS kojom se Hipo brokeru, Odjeljenju za poslovanje hartijama od vrijednosti ove banke, oduzima dozvola za obavljanje poslova na period od 60 dana.

- Smatramo da smo u potpunosti radili u skladu sa propisima - rekao je direktor Hipo Alpe Adria banke Banja Luka Srećko Bogunović. Dodao je da će odluka, koja je konačna i stupa na snagu odmah, biti prihvaćena i provedena, ali da Hipo banka ima osnova da smatra da Komisija nije tačno utvrdila činjenično stanje u procesu kontrole nekih segmenata njenog poslovanja, te da je pogrešno primjenjivala materijalno pravo.

Rješenjem Komisije od 3. februara Hipo brokeru je, između ostalog, naloženo da odmah prestane da prima naloge klijenata, kao i da izmiri sve novčane obaveze i obavijesti klijente o prestanku rada.

Bankama kod kojih se vode računi Hipo brokera naloženo je da blokiraju sve račune ovog berzanskog posrednika.

U rješenju Komisije ističe se da je utvrđeno da je došlo do kršenja zakona i drugih propisa kojima se uređuje promet hartijama od vrijednosti. Komisija navodi da je od 20. februara do 6. marta prošle godine prilikom trgovanja akcijama emitenta "Planinsko dobro" Nevesinje, transakcijama koje je vodio Hipo broker izvršena manipulacija na tržištu hartija od vrijednosti.

Predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti RS Miodrag Jandrić kaže da svako ima pravo da se žali na rješenje Komisije. Napominje da je Komisija za hartije od vrijednosti obavila tri kontrole i utvrdila da je banka napravila prekršaj u poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana