Hipo banka se ne povlači iz BiH

Marina Čigoja
Hipo banka se ne povlači iz BiH

BANjALUKA - Informacija da se Hipo Alpe Adrija banka povlači iz BiH potpuno je netačna, a Hipo banka će i sa potencijalnim novim vlasnikom nastaviti da posluje u BiH.

Navodi se to u saopštenju Hipo Alpe Adrija banke u BiH povodom informacija koje su objavili pojedini mediji u regionu o navodnom povlačenju Hipo banke iz zemalja bivše Jugoslavije.

U Hipo banci ističu da je došlo do pogrešne interpretacije izjave predsjednika uprave Hipo Alpe Adrija Bank Internešnel AG Gotvalda Kranebitera o budućem poslovanju Hipo grupe u regionu.

Dodali su da je Kranebiter rekao samo ono što je već poznata činjenica, a to je da će ova banka, koja je u stoodstotnom državnom vlasništvu, biti reprivatizovana.

- Shodno tome, priprema procesa prodaje započeće sredinom 2012. godine, pri čemu će Hipo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje - istakli su u Hipo banci.

U Hipo banci ističu da će ova banka već danas biti bogatija za dvije nove poslovne jedinice koje počinju sa radom u Sarajevu.

- Time nastavljamo da razvijamo svoje poslovanje i strateško širenje poslovne mreže. BiH je jedno od ključnih tržišta Hipo grupe sa 16,5 odsto tržišnog učešća i oko 400.000 klijenata čiji broj konstantno raste. Hipo je među tri najveće bankarske grupacije u zemlji - navodi se u saopštenju.

Vijest o povlačenju sa tržišta regiona demantovale su i Hipo banke u Srbiji i Hrvatskoj.

Pojedini mediji prenijeli su juče da je Kranebiter najavio da će se Hipo banka povući iz zemalja bivše Jugoslavije, te da će za podružnice u ovim zemljama tražiti 1,5 milijardi evra.

Poslovanje

Hipo Alpe Adrija posluje na tržištima Austrije, Srbije, Italije, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Njemačke, Bugarske, Makedonije i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana