Hipo banka dobila novog vlasnika

Marina Čigoja
Hipo banka dobila novog vlasnika

Klagenfurt - Mreža Hipo Alpe Adria banke u jugoistočnoj Evropi uključujući i banke u BiH sa sjedištima u Banjaluci i Mostaru dobila je novog vlasnika - američki investicioni fond "Advent" i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).

"Advent" i EBRD preuzeli su holding "Hipo grup Alpe Adria" i njenu mrežu banaka u jugoistočnoj Evropi čime je i formalno okončana prodaja mreže Hipo Alpe Adria banke nakon što je prije nekoliko godina dokapitalizovala austrijska država. Prodajom je obuhvaćeno šest Hipo banaka u pet zemalja - BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Sporazum o prodaji potpisan je 22. decembra 2014. godine. Vrijednost akvizicije nije objavljena, ali je u informaciji objavljenoj nakon sastanka Upravnog odbora EBRD-a na kojem je data saglasnost za učešće u aranžmanu sa "Adventom" navedeno da će iznositi do 250 miliona evra. "Advent" će imati 80 odsto, a EBRD 20 odsto vlasništva u mreži banaka. Postojeće linije likvidnosti u iznosu od oko 2,2 milijarde evra, koje je obezbijedila Austrija, ostaju operativne.

Za predsjednika uprave mreže banaka u jugoistočnoj Evropi imenovan je Ulrih Kising, a njeno sjedište će ostati u austrijskom gradu Klagenfurtu.  Kising dolazi iz Njemačke i nekada je bio na čelu Berlinske investicione banke. Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hipo banaka u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

- Vratili smo se u igru sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom. Radimo veoma naporno kako bismo ponudili inovativne visoko kvalitetne proizvode i sigurne usluge i ostvarili značajno povećanje naše rastuće baze klijenata u segmentu poslovanja sa građanima i malim i srednjim preduzećima i kako bismo ostali snažan partner našim korporativnim i klijentima u javnom sektoru - istakao je Kising.

- Preuzimamo vlasništvo nad mrežom banaka koja ima kvalitetan bilans stanja i osigurano dugoročno finansiranje. Oko 1,2 miliona klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20 odsto, dugoročno finansirana likvidnost u iznosu većem od dvije milijarde evra, čist kreditni portfolio sa stopom nekvalitetnih kredita od oko 12 odsto, te snažan upravljački sastav nam daju odličnu startnu poziciju sa koje ćemo razvijati "Hipo grup Alpe Adria" u banku sigurnog izbora njenih klijenata - izjavio je direktor "Adventa" u Frankfurtu Kristijan Štofel.

Izvršni direktor EBRD-a Nik Teseimen istakao je da je ta finansijska institucija kao suvlasnik mreže banaka posvećena pružanju izuzetnih usluga građanima, malim i srednjim preduzećima, korporativnim i klijentima koji dolaze iz javnog sektora.

- Naš cilj je da grupa bude među pet vodećih banaka u regionu. EBRD će obezbijediti novac i ekspertizu kako bi omogućili snažan razvoj grupe od koje se očekuje da odigra vitalnu ulogu u razvoju ekonomija zemalja u kojima posluje - istakao je Teseimen.

Ministarstvo finansija Austrije pozdravilo je okončanje procesa prodaje ističući da Hipo banka sa novim vlasnikom može da nastavi nesmetano poslovanje.

 

Mreža Hipo banke u jugoistočnoj Evropi

245 poslovnica

1,2 miliona klijenata

8,4 milijardi evra ukupni bilans stanja

2,2 milijarde evra postojeće linije likvidnosti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana