Hiperponuda oborila cijene kirija!

Danijela Bajić
Hiperponuda oborila cijene kirija!

BANjALUKA - Vlasnici nekretnina u Republici Srpskoj nekada su usljed velike potražnje stanove pretvarali u manje poslovne prostore, koje danas malo ko traži, zbog čega je cijena iznajmljivanja pala ispod deset maraka po kvadratu.

Prazni poslovni prostori uočljivi su u svakoj lokalnoj zajednici pa čak i u samim centrima i najprometnijim ulicama.

Do toga da brojni poslovni prostori u Srpskoj zjape prazni najviše je, tvrde u agencijama za nekretnine, doprinijela ubrzana gradnja novih objekata.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine "Remaks" Dragan Milanović istakao je za "Glas Srpske" da je u posljednjih nekoliko godina izgrađeno mnogo zgrada u sklopu kojih su i poslovni prostori.

- Na tržištu nekretnina došlo je do hiperponude poslovnih prostora, za razliku od privredne aktivnosti koja nije ni približno pratila građevinski sektor. Međutim, poslovni prostori na atraktivnim lokacijama uvijek imaju svoje kupce i zakupce te oni dosežu znatno više cijene - kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, u stambenim zgradama ipak ima dosta poslovnih prostora koji zjape prazni.

- Zbog toga smo došli u jednu apsurdnu situaciju, koja ranije nikad nije bila, a to je da se poslovni prostori iznajmljuju znatno jeftinije po kvadratu od stanova. S obzirom na to da je potražnja stala, vlasnici poslovne prostore daju ispod svake cijene - rekao je Milanović.

Međutim, i pojedini vlasnici poslovnih prostora ostali su, smatra on, pri starim navikama i smatraju da njihova nekretnina vrijedi više nego što je realno zbog čega ostaju prazni.

Direktor agencije za nekretnine "Mone Pro" Nedeljko Čulić kazao je da su poslovni prostori do 100 kvadrata dosta pali na cijeni, dok su sada traženije hale i veći objekti za firme.

- Manji prostori sada su gotovo duplo jeftiniji od stanova, što je prije bilo nezamislivo. Nekada su vlasnici stanove pretvarali u poslovne prostore, jer su bili puno skuplji - kazao je Čulić, dodajući da su najčešći zakupci kozmetičari i frizeri.

Prema njegovim riječima, cijena iznajmljivanja poslovnog prostora prije nekoliko godina iznosila je 20 maraka po kvadratu, dok je to sada upola jeftinije.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine "Senzor" Manojlo Popović kazao je da je situacija nestabilna, kako u svijetu, tako i kod nas.

- Naši sugrađani se premišljaju da li ulagati ili čekati povoljniju situaciju. Međutim, ljudi iz dijaspore se u posljednje vrijeme sve više odlučuju i na kupovinu poslovnih prostora i garaža, koje na kraju iznajmljuju - kazao je Popović.

Da veliki broj poslovnih prostora u Srpskoj zjapi prazan smatra i direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević. Na to je, prema njegovim riječima, uticao povećan broj poslovnih prostora koji su stalno u izgradnji.

- Velika ponuda je uticala na cijene iznajmljivanja poslovnih prostora, što svakako odgovara malim preduzetnicima, koji su i najčešće korisnici tih poslovnih prostora - kazao je Blagojević, ističući da u Srpskoj trenutno ima 26.343 registrovana preduzetnika i da se taj broj iz mjeseca u mjesec povećava.+

NAVIKE

Dragan Milanović je istakao da su se u posljednje vrijeme promijenile navike kupaca i sistem poslovanja pa je tako prije nekoliko godina bilo nezamislivo da u Gospodskoj ulici u Banjaluci ima praznih poslovnih prostora, dok ih sada ima na pretek koji su čak i duže vrijeme zaključani.

- Zato u tržnim centrima i sličnim mjestima nema praznih prostora. Trgovački sektor je uglavnom prešao u tržne centre, gdje je potrošačima sve dostupno na jednom mjestu - kazao je Milanović, istakavši da su poslovni prostori, koji su nekad bili najskuplji i najatraktivniji, danas prazni.

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana