Hiljadu milijardi dolara za spas ekonomije

Glas Srpske
Hiljadu milijardi dolara za spas ekonomije

LONDON - Lideri zemalja članica Grupe 20 postigli su juče dogovor vrijedan hiljadu milijardi dolara za borbu protiv globalne finansijske krize.

Novac će biti raspodijeljen putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i drugih institucija.

U saopštenju sa samita G20 u Londonu navodi se da će za pomoć zemljama sa ekonomskim problemima MMF dobiti dodatne resurse vrijedne do 750 milijardi dolara, dok je 250 milijardi dolara odobreno za ojačanje globalne trgovine.

Britanski premijer Gordon Braun je, objavljujući dodatne mjere, najavio da će plate i bonusi bankara biti pod striktnijom kontrolom.

Među donesene mjere spada i uspostavljanje novog odbora za finansijsku stabilnost koji će sarađivati sa MMF-om na obezbjeđenju prekogranične saradnje, zajednički pristup raščišćavanju "toksičnih sredstava" banaka, dok će najsiromašnije zemlje dobiti 50 milijardi dolara pomoći.

- Ovo je dan kada se svijet ujedinio radi borbe protiv globalne recesije, ne riječima već sa planom za globalni oporavak i reforme uz jasan rok -  rekao je britanski premijer Gordon Braun, domaćin samita G20 u Londonu.

Svjetske berze reagovale su pozitivno na vijest sa samita u Londonu. Indeks najvećih evropskih akcija "FTEUZ" povećan je za pet odsto dok je japanski "Nikei" porastao za 44 odsto. Na Vol Stritu indeks "Nasdak" porastao je za četiri odsto a "Dau Džouns" 3,6 odsto.

Braun je istakao da ne postoji "brzinski popravak situacije", ali da odluke donesene na samitu znače da će "vrijeme trajanja recesije biti skraćeno i da će biti sačuvana radna mjesta".

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi je istakao da su postignuti rezultati na samitu daleko bolji od onoga što je on mogao i da zamisli.

Braun je istakao da su lideri uvažili ključne zahtjeve Francuske i Njemačke te da su se saglasili "da poreska utočišta više neće moći da odbijaju zahtjeve za transfer informacija i da mora biti okončana bankovna tajnovitost kakva je postojala u prošlosti".

Grupa 20 je u svom završnom saopštenju navela da će Organizacija za saradnju i ekonomski razvoj u četvrtak objaviti imena zemalja koje su finansijski raj i koje se nisu uskladile sa svjetskim propisima o razmjeni finansijskih informacija.

Demonstracije

Na protestima u finansijskom kvartu Londona, uoči samita Grupe 20 britanska policija uhapsila je više od 90 osoba. Tokom protesta jedan muškarac je umro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana