Hidroenergetika RS čeka na ulaganja

Glas Srpske
Hidroenergetika RS čeka na ulaganja

BEOGRAD - Republika Srpska koristi samo 30 odsto svog raspoloživog hidropotencijala, a u budućem periodu planirano je povećanje proizvodnje struje za oko četiri puta, za šta će biti neophodna investiciona ulaganja u hidroenergetiku od oko 6,5 milijardi evra.

Rekao je ovo juče na regionalnoj konferenciji o energetici u Beogradu pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Ljubo Glamočić. On je istakao da RS ima veliki neiskorišćeni hidropotencijal na rijekama Drini, Neretvi, Trebišnjici, Bosni i Bistrici.   

- S obzirom na to da trenutno koristimo oko 30 odsto svog hidropotencijala, biće potrebno oko 6,5 milijardi evra investicionih ulaganja u hidroenergetiku - rekao je Glamočić, prenijele su agencije.

Dodao je da je RS završila i Strategiju razvoja energetike do 2030. godine, čiji su ciljevi investiranje u energetske objekte, prvenstveno hidropotencijal, fosilna goriva, mogućnost gradnje termoenergetskih objekata, revitalizaciju i rekonstrukciju postojećih termoenergetskih objekata, uz produženje njihovog vijeka trajanja, uz ulaganja u zaštitu životne sredine.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić kazao je da bi Srbija mogla da bude regionalni lider u energetici ako budu realizovani najvažniji projekti iz tog sektora u koje u sljedećih pet do sedam godina treba uložiti oko devet milijardi evra.

- Jedan od takvih projekata je i paket aranžman koji se odnosi na privredno društvo, termoelektrane i kopove "Kostolac", o čemu je prethodnih dana razgovarano sa kineskim partnerima, a krajem juna očekujemo potpisivanje komercijalnog ugovora, a u sljedeća tri mjeseca trebalo bi da bude donesena odluka o kreditnom aranžmanu - rekao je Škundrić i dodao da bi Kina trebalo da obezbijedi 85 odsto sredstava iz tog aranžmana, a vrijednost projekta je 1,2 milijarde dolara.

On je istakao da Srbija ima veoma dobru saradnju sa Republikom Srpskom i zajedničke programe za izgradnju hidroelektrana u gornjem i donjem toku rijeke Drine, u čemu učestvuje i partner iz Italije.

Planovi

Direktor Direkcije za investicije "Elektroprivrede RS" Željko Ratković rekao je da postoje konkretni planovi za izgradnju objekata za korišćenje hidropotecijala rijeka Drine, Trebišnjice, Neretve, Vrbasa i Bosne, te o mogućnosti gradnje druge hidroelektrane u Platu kod Dubrovnika. Ratković je naglasio da su ključni objekti za RS hidroelektrane Dabar, Nevesinje, Bileća, Buk Bijela, Sutjeska, Paunci i Marsova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana