Hidroelektrane na Drini dobile vrijednu međunarodnu nagradu

Radoje Tasić
Hidroelektrane na Drini dobile vrijednu međunarodnu nagradu

VIŠEGRAD - Svjetska asocijacija poslovne inicijative na 33. Međunarodnoj konvenciji u Ženevi dodijelila je preduzeću "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada "Zlatnu zvijezdu kvaliteta" koju dobijaju kompanije za uspješno rukovođenje, kvalitet poslovanja, inovacije i korišćenje naprednih tehnologija u svojim firmama.

Ovo visoko međunarodno priznanje višegradska hidroelektrana dobila je iako su u konkurenciji bile najbolje firme iz 178 zemalja iz Evrope, Azije i Afrike, a u ime preduzeća priznanje je primio direktor "HE na Drini" Dražen Knežević.

- Ovo priznanje dokazuje da se u firmi radi pravilno i kvalitetno na zadovoljstvo svih radnika, opštine Višegrad i šire društvene zajednice - istakao je Knežević.

Napomenuo je da je ovo samo jedno od priznanja koje posljednjih godina stiže na adresu ovog hidroenergetskog objekta u Višegradu.

- Mi smo duže vrijeme jedno od najuspješnijih preduzeća u sistemu "Elektroprivrede RS" pa smo zbog toga 2006. godine od strane Privredne komore RS proglašeni za najbolju firmu a prošle smo godine u Bukureštu od španskog časopisa "Akvalidad" dobili međunarodnu nagradu za kvalitet  u jugoistočnoj Evropi - dodaje Knežević.

U višegradskoj hidroelektrani kažu da je i pored izrazito loše hidrološke godine preduzeće prema devetomjesečnom obračunu pozitivno poslovalo zahvaljujući i relativno povoljnoj izvoznoj cijeni kilovat-časova električne energije.

- Cijena kilovat-časa struje koja je proizvedena u našoj HE znatno je niža od ostalih u regionu - naglasio je Knežević.

On kaže da zaposleni u ovom preduzeću zaslužuju da imaju novu, modernu poslovnu zgradu u centru grada za što su ove godine planirali 2,5 miliona maraka.

Planirano je da se zgrada pravi na lokaciji bivše gimnazije u blizini ćuprije na Drini ali za to još nisu dobijene sve saglasnosti Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH iz Sarajeva i opštine Višegrad.

Prema Kneževićevim riječima, "HE na Drini" redovno izmiruje obaveze opštinama Višegrad, Rudo, Goražde i Novo Goražde za naknadu za potopljeno poljoprivredno zemljište, a iz dobiti ove firme Vlada RS je izdvojila 1,3 miliona KM za izgradnju zgrade Doma zdravlja u Višegradu.

Javno preduzeće "HE na Drini" zapošljava 186 radnika među kojima je najviše visokoobrazovanih i stručnih kadrova.

"Gornja Drina"

Javno preduzeće "HE na Drini" spremno je, kaže Knežević, da zajedno sa Vladom RS i matičnim holdingom krene u realizaciju projekta "Gornja Drina".

- Preliminarni izvještaji u vezi sa izgradnjom HE "Gornja Drina" pozitivni su i očekujemo da, čim se stvore uslovi u "Elektroprivredi Srbije" počne realizacija projekta izgradnje hidroelektrane u Foči - istakao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana