HET pola vijeka zamajac razvoja

Ratomir Mijanović, Milijana Latinović
HET pola vijeka zamajac razvoja

Trebinje - "Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) su ne samo razvojni zamajac istočne Hercegovine, nego i bitan preduslov razvoja drugih industrijskih grana, kako u bivšoj Jugoslaviji tako i danas u Srpskoj.

Istaknuto je to juče na svečanoj akademiji u Trebinju, održanoj povodom obilježavanja pet decenija rada Hidroelektrane "Trebinje jedan", a samim time i HET-a.

Predsjednik RS Milorad Dodik naglasio je da postoje sve pretpostavke da i narednih 50 godina ona radi uspješno na dobrobit i regije i Srpske.

- Investicije koje HET finansira govore o dobroj perspektivi i sigurnoj budućnosti kompanije, RS i grada Trebinja - rekao je Dodik i dodao da hidroelektrane definitivno ostaju u vlasništvu Srpske.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić je napomenuo da je aktuelan projekat "Gornji horizonti", koji ima potpuno jasnu koncepciju zahvaljujući zainteresovanosti i pomoći predsjednika RS i Vlade Srpske.

- U toku je probijanje dovodnog tunela za HE "Dabar", izgradnja betonske obloge na tunelu Fatničko polje - akumulacija Bileća, a teku istraživački radovi i projektovanje kanala kroz ovo polje - kazao je Mišeljić. Dodao je da planiraju revitalizaciju dva starija agregata iz 1968. godine, čime će povećati instalisanu snagu elektrane i produžiti njen životni vijek najmanje tridesetak godina. Vrijednost ovih radova je deset miliona KM.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je postojanje HET-a i brane Grančarevo vrlo značajno za energetski sistem Srpske.

- HET sa godišnjom proizvodnjom od oko 1.100 gigavat-časova električne energije donosi prihod od oko 60 miliona maraka. To je od izuzetnog značaja za ukupan energetski potencijal Srpske. "Elektroprivreda RS", kao javno preduzeće, na taj način obezbjeđuje uredno snabdijevanje domaćih potrošača, privrede, ali i značajne količine energije za izvoz - rekao je Đokić.

Svečanoj akademiji prethodio je obilazak brane Grančarevo, a gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je čestitao veliki jubilej svim zaposlenim i bivšim radnicima ovog preduzeća, ističući veliki doprinos ovog sistema u energetici, privredi i vodoprivredi, te veliki značaj koji HET ima za Trebinje i Hercegovinu.

Na svečanosti su uručene povelje zahvalnosti Dodiku, premijerki RS Željki Cvijanović i Đokiću.

Gradnja

Izgradnja HE "Trebinje jedan" počela je 1958. godine, a pripremni radovi obuhvatali su izgradnju 80 kilometara puteva, izmještanje 27 kilometara željezničke pruge, izgradnju 147 kilometara dalekovoda, četiri vodovoda, podizanje četiri velika gradilišta, te naselje za oko 2.600 stanovnika. Brana Grančarevo je centralni objekat sistema i u vrijeme kada je izgrađena bila je vrh evropskog građevinarstva i umijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana