HES Vrbas nepouzdana i nerespektabilna firma

Marina Čigoja
HES Vrbas nepouzdana i nerespektabilna firma

Banjaluka - Ministarstvo energetike i rudarstva RS saopštilo je u petak da su začuđeni najavom preduzeća "HES Vrbas" iz Banjaluke da će od Vlade zatražiti višemilionsku odštetu na osnovu ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu navodeći da taj zahtjev dovoljno govori o njihovoj pouzdanosti i respektabilnosti.

U ministarstvu su istakli da Vlada nije primila zvanični odštetni zahtjev od koncesionara "HES Vrbas" niti njihovog pravnog zastupnika.

- To je i logično, jer ugovor o koncesiji za izgradnju Hidroenergetskog sistema na Vrbasu ima normirane odredbe o raskidu za slučaj krivice koncendenta, odnosno koncesionara. Uslovi za raskid ovog ugovora su vrlo komplikovani i vremenski zahtjevni i sam raskid se okončava u ugovorom predviđenom arbitražnom postupku. Stoga smo začuđeni načinom istupa ovog koncesionara, što dovoljno govori o njegovoj pouzdanosti i respektabilnosti - naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Ugovor o koncesiji između Vlade RS i "HES Vrbas" potpisan je 2004. godine u vrijeme kada je premijer bio Dragan Mikerević.

Koncesionar, međutim, godinama nije učinio gotovo ništa na tom projektu, a Poreska uprava RS ove godine je podnijela prijedlog za utvrđivanje uslova za pokretanje stečajnog postupka u preduzeću "HES Vrbas".

Advokati preduzeća "HES Vrbas" u petak su na konferenciji za novinare istakli da će Vladi RS uputiti odštetni zahtjev "težak" 46 miliona KM na ime ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu zaključenog 25. novembra 2004. godine. Advokat Feđa Bičakčić rekao je da je šteta koja se odnosi na ulaganja u imovinu i obaveze koje je društvo imalo u toku poslovanja oko devet miliona, dok preostalih 36 miliona KM predstavlja izgubljenu dobit u posljednjih pet godina. Direktor "HES Vrbas" Nemanja Petković istakao je da je to preduzeće osnovano da bi realizovalo projekat izgradnje hidroelektrana na Vrbasu te da je ispoštovalo sve obaveze prema Vladi RS.

Advokatska kancelarija "Baroš", kao punomoćnik "HES Vrbasa" uputila je 29. septembra obavještenje Vladi RS o raskidu ugovora o koncesiji za izgradnju hidroelektrana na Vrbasu, odnosno Hidroelektrane Krupa i Hidroelektrane Banjaluka.

Hidroelektrana "Bočac 2"

Preduzeće "Hidroelektrane na Vrbasu", koje posluje u sastavu "Elektroprivrede RS", počelo je nedavno izgradnju mini-hidroelektrane "Bočac 2". Vrijednost investicije, koji će ovo preduzeće finansirati iz sopstvenih izvora, iznosi oko 40 miliona maraka. Instalisana snaga elektrane "Bočac 2" iznosi 8,76 megavata sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 41,6 gigavat-časova. Ovaj elektroenergetski objekat biće sagrađen na kompenzacionom jezeru Hidrocentrale "Bočac" gdje je izgrađena brana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana