Hercegovačko vino u centru pažnje: Porodica Vukoje organizovala „Salon žilavke 2024“

I.V.
Hercegovačko vino u centru pažnje: Porodica Vukoje organizovala „Salon žilavke 2024“

Porodica Vukoje, najpoznatiji vinari i vinogradari regije, i ove su godine na poseban pijedestal stavili hercegovačku autohtonu “žilavku”, organizujući osmi po redu “Salon žilavke 2024” u svojoj Vinskoj galeriji.

Na ovogodišnjem se Salonu se okupilo 23 izlagača “žilavke”, koja se, prema riječima vlasnika “Podruma Vukoje 1982” Radovana Vukoja, proizvodi od istoimene sorte grožđa, uzgojenog na vinogorjima na 80 do 500 metara nadmorske visine, što očigledno govori o tome koliko je ova sorta rasprostranjena u Hercegovini.

Salon je okupio i 14 proizvođača autohtonih hercegovačkih jela i proizvođača maslinovog ulja koje se do nedavno na ovim prostorima rijetko pravilo, a danas se radi u ozbiljnim količinama.

“Od početnih petnaestak izlagača i oko 200 posjetilaca, danas imamo ozbiljnu manifestaciju na kojoj se utrostručio i broj izlagača, sa mnogo većim brojem posjetilaca, što govori i o valorizaciji “žilavke” kao sorte, ali o tome das mo uspjeli da objedinimo cijelu Hercegovinu sa jednom sortom koju nema niko osim nas i koja je definitivno znak raspoznavanja ove regije u čitavom svijetu”, kazao je Radovan Vukoje.

Napominjući da je ta objedinjenost i jedan od glavnih benefita cjelokupne manifestacije, jer su na Salonu prisutna čak tri udruženja vinara, “Vinsaka cesta”, “Udruženje vinara i vinogradara BiH”, te “Udruženje vinara i vinogradara RS”, on je kazao da je Salon objedinio i najbolje turističke potencijale Trebinja i cjelokupnog ovog kraja. 

- Od početne ideje da pokažemo svijetu našu raznolikost, danas smo došli do toga nivoa da okupljamo i proizvođače hrane i maslinovog ulja, tako da manifestacija sve više dobija internacionalni karakter, a priznanja koja dobijaju naši vinari potvrđuje i valorizaciju naše “žilavke “ u svijetu koja se u protekloj godini jako dobro rasprodala, ali srećom, prema dosadašnjem stanju roda, očekujemo jako dobru berbu i još bolja vina, dodao je Vukoje.

Manifesaciji je prisustvovao i ministar trgovine i turizma u Vladi RS Denis Šulić koji je istakao da se odavno od ovog Salona očekuje samo napredak, jer, kako kaže, Vukoje to godinama orgsanizuju izvanredno, a brend koji se promoviše prepoznatljiv je u svijetu i zahvaljujući činjenici što je ovo vino konačno dobilo svoj salon.

- Prepoznati smo već i kao proizvođači ne samo vina, već i dobrog maslinovog ulja, pa se nadam da ćemo razvijati tu domaću proizvodnju i biti nadaleko poznati po tome ne samo u region, već i u svijetu, jer dobri hercegovački domaćini sa ovakvom gastronomskom i vinskom ponudom mogu ponuditi samo vrhunski turizam, u čemu će im Vlada RS i ubuduće pomoći, ne samo kada je u pitanju ova manifestacija, već i cjelokupna zaštita domaćih proizvoda, kazao je Šulić.

Čuveni vinski novinar i vinski sudija Jozef Darel, koji već petnaest godina dolazi u Hercegovinu, otkrivajući nove vinske priče i nove čari “žilavke” i ovoga je puta ovu sortu ocijenio visokom ocjenom, ali mu je, kako kaže, Salon žilavke u Trebinju, među brojnim koje je posjetio, jedan od najdražih i najomiljenijih.

- Godinama posjećujem ovaj Salon i vidim jako veliki napredak i u ponuđenim vinima, ali i u gastronomiji, a kroz “žilavku” se sve bolje i ljepše prezentuje ovaj posao, u kome uvijek otkrivam nove ukuse, nove vinarije koji nude nešto novo, zanimljivije i ljepše, tako da mi je jako drago što sam ovdje, istakao je Darel.

Jedan od najpoznatijih vinskih novinara regiona, vlasnik magazina “Vino & Fino”, Igor Luković je i na ovom Salonu, kako kaže, vidio jako puno različitosti i ekspresija koje ova sorta nudi, što je i jedan od njenih glavnih aduta.

- To je i dokaz da “žilavka” može da stane rame uz rame sa velikim sortama, a to prevazilazi samo lokalni značaj, već ona može da bude jedan od naprepoznatljivijih brendova sa ovih prostora, da bude adut koji može da povuće i ostala vina, i ostale sorte ka samom vinskom vrhu, pojasnio je Luković.

Na “Salonu žilavke” su se, uz proizvođače ovog vina, autohtonih jela ovoga kraja i uljara,  predstavili i čuveni domaći i svjetski poznati gastonomi koji su za goste pripremili različite i za ovo podneblje neobične specijalitete od plodova mora, različitih vrsta riba i kavijara, uz pomiješane slatko –slane – gorke ukuse…

Prije zvaničnog otvaranja Salona, hercegovački vinari su imali kratki sastanak sa predstavnicima Bogradskog sajma, odnosno, manifestacije “Wine Vision by Open Balkan” koja će se održati od 22. do 24. novembra, jer će ih,  kao je kazala njihova koordinatorka Zdenka Kostić, učešće na ovoj manifestaciji predstaviti na najbolji način.

- To je idealna prilika da se predstave na ovom najvećem sajmu u region, a četvrtom u Evropi, kazala je gospođa Kostić.

Ona je i za vinare, ali i ostale izlagače, ponijela prijave za Sajam koje treba samo popuniti i biće smješteni u posebnoj hali gdje su i  ostali internacionalni izlagači, a njih je prošle godine bilo preko 600 iz 29 zemalja, što je brojka koja je do sada u prijavama već premašena.

Pojasnila je i to da se samo ispunjavanjem prijave ispunjavaju i uslovi za učešće…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana