Henkel otvorio fabriku u Bileći

Ratomir Mijanović
Henkel otvorio fabriku u Bileći

Trebinje - Njemačka kompanija "Henkel" otvorila je juče u Bileći novosagrađenu fabriku za proizvodnju suvih cementnih proizvoda za lijepljenje keramičkih pločica i fasada dobro poznatog brenda "ceresit".

Fabrički pogoni prostiru se na 6.000 metara kvadratnih, a u njihovu izgradnju uloženo je devet miliona evra, dok će posao u početnoj fazi rada dobiti 30 osoba. Kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou biće 60.000 tona proizvoda. Izgradnja fabrike počela je prošle godine, a podignuta je u skladu sa najvišim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima.

Direktor "Henkelove" divizije za proizvodnju ljepila za jugoistočnu Evropu Volfgang Cetl rekao je da su ponosni što otvaraju novu fabriku u Bileći.

- Ona je dio naše strategije da zadržimo vodeću poziciju u jugoistočnoj Evropi. Iz fabrike u Bileći snabdijevaćemo domaće i okolna tržišta kao što su Hrvatska, Crna Gora, Albanija i druga - izjavio je Cetl.

Generalni direktor firme "Henkel BH", pod čijim krovom će poslovati i bilećka fabrika, Predrag Armuš rekao je da "Henkel" godinama posluje u BiH i da su zadovoljni što su u mogućnosti da prošire poslovanje otvaranjem novih pogona.

- Geografsku poziciju Bileće "Henkel" je izuzetno visoko ocijenio i smatramo da će nam izgradnja ove fabrike obezbijediti dugoročni rast i razvoj poslovanja. Lokacija za novu fabriku je odabrana i zato što se u neposrednoj blizini nalazi dobavljač mljevenog kalcijum karbonata - najvažnije sirovine za naše proizvode. Proizvodi visokog kvaliteta, koji su popularni širom svijeta, biće proizvođeni i u ovoj fabrici, a nadamo se da ćemo u budućnosti predstavljati generator razvoja privrede u Bileći - rekao je Armuš i izrazio uvjerenje da će i drugi investitori slijediti primjer "Henkela".

Prvi sekretar i rukovodilac ekonomskog odjeljenja njemačke ambasade u BiH Frank Verner naglasio je da su ekonomski odnosi između Njemačke i BiH dobri i izrazio nadu da će ova investicija biti podsticaj za ulaganje i drugim njemačkim investitorima. Direktor Agencije za promociju stranih investicija Bih Jelica Grujić kazala je da će izgradnja fabrike "Henkela" imati veliki značaj ne samo za Bileću, već i cijelu ekonomiju BiH i posebno naglasila da se radi o grinfild ulaganju.

"Henkel" posluje u tri ključne oblasti - proizvodnja deterdženata i kućne hemije, kozmetike i adheziva.

Važan projekat za Bileću

Načelnik Bileće Miljan Aleksić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je "Henkel" prepoznao Bileću kao mjesto koje zadovoljava sve kriterijume za izgradnju fabrike.

- Nadam se da će realizacija ovog projekta doprinijeti oživljavanju privrede ovog kraja. Svaki posao i veza sa lokalnim preduzetnicima, na osnovu partnerstva, su neprocjenjivi. Dolaskom svjetskog giganta, kao što je "Henkel", Bileća će postati važan ekonomski centar i nadamo se da će to prepoznati i drugi investitori - naglasio je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana