Helikopterima gasili požar

Ratomir Mijanović
Helikopterima gasili požar

TREBINjE - Poslije nekoliko dana relativnog primirja u Trebinju ponovo požari, pa je helikopter Oružanih snaga BiH morao ponovo da dejstvuje po požarištu na području sela Lug u rejonu Dobromana u trebinjskoj opštini.

- Na ovo smo primorani da bismo spriječili širenje vatre prema kućama. Angažovali smo sve raspoložive snage i vatra više ne prijeti nijednom stambenom objektu - kaže načelnik opštinskog štaba Civilne zaštite Mirko Ćurić.
Pripadnici teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje i lastvanski vatrogasci, te pripadnici Civilne zaštite uspjeli su jednim neobičnim manevrom da ispresijecaju požarište i na taj način odbili vatru od sela.

- Može se reći da smo opkolili vatru i pozvali smo je na predaju - u šali kaže starješina lastvanskih vatrogasaca Zdravko Paranos i dodaje da četrdesetak vatrogasaca dežura gore na vrh brda i sprečava vatru da se preseli ka Površi.

- Oko dva kilometra duge požarne linije smo ugasili i napredujemo. Upravo zaposleni u Hetu prave mini-vještački bazen iz kojeg će se helikopteri Oružanih snaga BiH snabdijevati vodom za gašenje. Oni su veoma efikasni i uvjeren sam da ćemo obaviti posao na zadovoljavajući način - naglasio je Paranos.

Požar koji je prije desetak dana izbio na području Zubaca ovih dana se ponovo aktivirao na Štirovniku, gdje dežuraju radnici Centra za gazdovanje kršom iz Trebinja, Bileće i Berkovića i vatrogasci da vatra ne bi ušla u visoku šumu. Područje na Zupcima zahvaćeno požarom veoma je nepristupačno pa vatrogasci pješače i po nekoliko kilometara do požarišta. U toku dana u trebinjskoj opštini izbio je i novi požar na području Todorića.

Direktor Uprave Civilne zaštite RS Milimir Doder juče je rekao da su požari u Trebinju pod kontrolom i da je na terenu angažovano oko 150 ljudi. Doder je istakao da je trenutno stanje mnogo bolje, ali se povremeno aktiviraju stari požari na nepristupačnim terenima, pa je svakodnevno na terenu oko 150 ljudi.

Izgorjelo 5.500 hektara

Doder je napomenuo da su u gašenju požara, koji su buknuli polovinom avgusta, angažovani pripadnici Civilne zaštite, vatrogasnih brigada, radnici Centra za gazdovanje kršom, kao i helikopteri Oružanih snaga BiH, Crne Gore i Hrvatske i građani. On je naglasio da u ovim požarima nisu bile ugrožene kuće, a zahvaćeno je oko 5.500 hektara površine. 

- Ovi požari su pričinili veću ekološku štetu nego materijalnu, koja će tek biti utvrđena - istakao je Doder.

On je podsjetio da su svi ovi požari izazvani ljudskom nepažnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana