Hećini lični interesi zakočili privatizaciju

Glas Srpske
Hećini lični interesi zakočili privatizaciju

MOSTAR - Predsjednik Nadzornog odbora mostarskog "Aluminija" Željko Boras u otvorenom pismu federalnom premijeru Mustafi Mujezinoviću optužuje ministra energetike u Vladi FBiH Vahida Heću da iz ličnih razloga prolongira privatizaciju "Aluminija".

- Gospodin Vahid Hećo, neprestano prolongira okončanje procesa privatizacije ove firme, vjerovatno iz ličnih razloga, nezadovoljan ishodom raspisanoga međunarodnog konkursa, isti nije okončan ni do dan danas. Umjesto da privatizacija bude realizovana u vrlo kratkom vremenu, jer su svi uslovi za to bili ispunjeni, odbačeno je ono što niti jedna firma u ovoj državi nije ponudila, navodi Boras, a prenose agencije.

Dodaje da polazeći od činjenice da se strani konzorcij, koji je na međunarodnom tenderu izabran kao najpovoljniji, službeno nije oglasio da odustaje od svoje ponude, nego to u ime njega po medijima neodgovorno rade neki dušebrižnici, predstavnici "Aluminija" smatraju i predlažu Vladi FBiH da se izjasni o svojim obavezama i izrazi svoju spremnost za konačnu realizaciju postupka privatizacije.

- Mišljenja smo kako bi bilo profesionalno i krajnje poslovno tek poslije toga tražiti izjašnjenje od pobjednika na međunarodnom tenderu da se izjasni ostaje li kod svoje prvobitne ponude, koja je trebalo da bude realizovana prije 2,5 godine. Zato smatramo kako Vlada FBiH treba prolongirati postojeći sporazum s "Aluminijem" d.d. Mostar do rješenja ovih pitanja, stoji u pismu Borasa.

Boras podsjeća da je ponuđač konzorcijum "Glenkor", "Dalekovodi Hrvatske" i "Feal" ponudio uvezivanje staža svim radnicima, isplatu otpremnina za vrijeme dok nisu radili bez obzira na nacionalnu ili bilo kakovu drugu pripadnost, te 130 miliona evra gotovine državi BiH i još dodatnih 170 miliona evra u dalja ulaganja.

- Isti ministar, u vezi sa Sporazumom s Vladom FBiH, predlaže Vladi FBiH neprodužavanje Sporazuma i proglašenje postupka privatizacije neuspješnim. Takav prijedlog pomenutog ministra jasno pokazuje ko je odgovoran za neuvezivanje staža radnicima "Aluminija" d.d. Mostar, za neisplaćivanje otpremnina i za neulaženje 300 miliona evra gotovine u praznu državnu blagajnu, piše Boras.

Rokovi

Boras podsjeća da je Parlament FBiH 21. aprila 2009. godine donio zaključak kojim nalaže Vladi FBiH okončanje procesa privatizacije privrednog "Aluminija" d.d. Mostar, u skladu sa postojećim sporazumom i to u roku od 30 dana.

- Cijela javnost je svjedok kako se Vlada FBiH nije ni oglasila s bilo kakvim komentarom u pogledu tog obvezujućeg zaključka Parlamenta FBiH, a kamoli da bilo što uradi na ostvarenju zaključka, piše Boras.

Optužbe

Bivši direktor "Aluminija" Mijo Brajković i Jure Musa, direktor sektora za pravne poslove te firme, ranije su upozoravali da je za privatizaciju samo potrebna politička odluka.

Oni su isticali da je odgovornost na Vladi FBiH, koja odugovlači izjašnjenje o privatizaciji.

- Pozadina stopiranja privatizacije nastojanje su da se zaustavi najveća investicija u Hercegovini od oko 300 miliona evra, rekao je Brajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana