Hartije RS postakle tržište kapitala

Marina Čigoja
Hartije RS postakle tržište kapitala

BANjALUKA - Vlada RS uradila je dosta na afirmaciji i razvoju tržišta kapitala u Republici Srpskoj, a donošenjem novih i izmjenama postojećih zakonskih rješenja radićemo na daljem razvoju korporativnog upravljanja.

Rekao je to juče ministar finansija RS Zoran Tegeltija na šestoj međunarodnoj konferenciji Banjalučke berze u Banjaluci.

Dodao je da su hartije od vrijednosti koje je emitovala Srpska bile značajan instrument u trgovanju na berzi.

- Emisijom trezorskih zapisa RS se po prvi put zaduživala. Do sada smo emisijom obveznica samo vraćali dugovanja iz ranijeg perioda. Portugalija je emitovala trezorske zapise i dobila kamatnu stupu od četiri odsto, dok smo mi u svojoj emisiji trezorskih zapisa dobili kamatnu stopu od 2,4 odsto, što je jasna poruka investitora koliko vjeruju u javne finansije Srpske - kazao je Tegeltija.

On je istakao da Vlada insistira na razvoju korporativnog upravljanja, ali da će proći još vremena dok ne poraste svijest o njegovom značaju u Srpskoj.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da je za deset godina postojanja berze prometovano više od 2,3 milijarde maraka u 750.000 transakcija. On je naveo da je učešće stranaca u prometu na Banjalučkoj berzi iznosilo u prosjeku 39 odsto na kupovnoj, odnosno 30 odsto na prodajnoj strani.

- Pokazatelji o prometu i povećanju broja instrumenata govore o stabilizaciji finansijskog tržišta - kazao je Božić.

Robert Žminja iz slovenačkog društva "KPD" rekao je da to društvo investira već duže vrijeme na Banjalučkoj berzi, ocjenjujući ga kao transparentno i vrlo perspektivno, kao i da su investitorima dostupni mnogi za njih značajni podaci.

Priznanja

Na konferenciji su dodijeljena priznanja brokerskim kućama sa najvećim prometom, a Nova banka Banjaluka dobila je nagradu za najbolje korporativno upravljanje, dok je "Fratelo trejd" iz Banjaluke dobio priznanje za najbolji korporativni portal. Direktor Nove banke Milan Radović rekao je da ova banka nagradu za korporativno upravljanje dobija drugu godinu zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana