Haos na berzama

Glas Srpske
Haos na berzama

NjUJORK/LONDON - Najveće svjetske berze zabilježile su u petak nagli pad indeksa usljed zabrinutosti da bi američku privredu mogao da zahvati novi talas recesije, pri čemu je najznačajniji berzanski indeks u SAD "Dau Džons" zabilježio najveći dnevni pad od finansijske krize 2008. godine.

"Dau Džons" je u četvrtak uveče na berzi u Njujorku završio trgovanje na nivou od 11.383,68 poena, ili 512,76 poena manje nego dan ranije, što je deveti najgori dan u istoriji tog indeksa, prenijele su agencije.

U Evropi je indeks berze u Londonu, FTSE 100, pao za 3,5 odsto na 5.393,14 poena, njemački DAX za 3,8 odsto na 6.172 poena, a francuski CAC-40 za 2,5 odsto na 3.238,80 poena.
Među najvažnijim indeksima azijskih berzi, japanski "Nikei 225" je oslabio za 3,7 odsto na 9.299,88 poena, honkonški "Hang Seng" za 4,6 odsto na 20.877,74 poena, a kineski "Šangaj kompozit indeks" za 2,2 odsto na 2.626,42 poena.

Osim strepnje zbog opasnosti od nove recesije u SAD, na indekse je loše uticao i rizik da bi evropska dužnička kriza mogla da se proširi na Italiju i Španiju.

Posebna pažnja uperena je i u Italiju koja bi se uskoro mogla naći u situaciji koja je zadesila Grčku. Premijer Silvio Berluskoni iskoristio je Vladinu konferenciju za novinare kako bi sugerisao građanima da kupe akcije Mediaseta, njegove najveće kompanije.

- Da imam ušteđevinu, nakupovao bih dionice Mediaseta, koje su sada potpuno podcijenjene - rekao je on.

Analitičari su upozorili da će globalna finansijska tržišta ostati nestabilna sljedećih sedmica.

- Strah je glavna tema. Ljudi su bili blago optimistični u vezi s tim da ćemo se stabilizovati u drugoj polovini godine. Ali, oporavak SAD stagnira već neko vrijeme, a moguće posljedice po globalnu ekonomiju vrše pritisak na tržišta akcijama - izjavio je Dejvid Koen iz "Ekšn ekonomiksa".
Najvažnija energetska sirovina, nafta, takođe je naglo pojeftinila na ispod 84 dolara za barel na berzi u Njujorku, zbog strahovanja da će usporenje globalnog privrednog rasta smanjiti tražnju tog energenta.

- Prema analizama investitora o ponudi poslova, izvještaji govore da će situacija za mnoge biti lošija nego što se očekivalo. Smatram da su investitori zabrinuti zbog recesije i krize i da ne žele da investiraju dok se ne uvjere da je tržište stabilno - kaže šef investicione strategije "Standard i Purs" Sem Stolvej.

Grčki premijer Jorgos Papandreu rekao je da evrozona mora odmah da djeluje kako bi ublažila sumnje u svoju sposobnost da zaustavi širenje dužničke krize.

On je u pismu predsjedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu naveo da je "razvoj situacije u posljednje vrijeme prvenstveno posljedica sve veće sumnje u sistemsku sposobnost zone evra da odgovori na aktuelnu krizu.

Kina i Japan pozvali su na globalnu saradnju zbog bojazni da bi evropska dužnička kriza mogla da izmakne kontroli, te da bi američka ekonomija mogla upasti u drugu recesiju.
Francuski predsjednik Nikola Sarkozi u petak je trebalo da razgovara o finansijskim tržištima sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i španskim premijerom Hozeom Luisom Rodrigezom Zapaterom.

ECB

Evropska centralna banka (ECB) je signalizirala da ponovo kupuje obveznice vlada članica zone evra kao odgovor na produbljavanje dužničke krize u tom monetarnom bloku, kao i da je bankama ponudila novu rundu likvidnosti.

Predsjednik ECB Žan-Klod Triše nagovijestio je da bi kamatne stope mogle biti dalje povećane.

ECB će, kako je rekao Triše, omogućiti komercijalnim bankama u zoni evra pristup likvidnosti u neograničenoj količini bar do kraja 2011.

Komesar Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će Evropska komisija do kraja godine objaviti izveštaj o mogućnosti emisije evroobveznica za koje bi garantovale članice evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana