Hadžiahmetović protiv zakona

Željka Domazet
Hadžiahmetović protiv zakona

SARAJEVO - Inspekcija za upravni nadzor Ministarstva pravde BiH trebalo bi da donese rješenje da je odluka predsjednika Spoljnotrgovinske komore BiH Mahira Hadžiahmetovića o formiranju komisije za izbor delegata u Skupštinu Komore za naredne četiri godine bila nezakonita.

Rekao je ovo juče potpredsjednik Komore Milan Lovrić poslije rasprave koju su održali srpski i hrvatski delegati Skupštine, koji zbog neprisustvovanja Bošnjaka nisu mogli održati sjednicu. Lovrić je istakao da srpski i hrvatski delegati Skupštine, zajedno sa njim i potpredsjednikom Komore BiH iz reda srpskog naroda Ljubomirom Klincovim, pokušavaju da pokrenu zakonit proces izbora delegata u Skupštinu Komore za novi mandatni period od 2010. do 2014. godine.

- Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević uputio je zahtjev za inspekcijski upravni nadzor nad ovim postupkom. Iz Komore su poslata pisma, Hadžiahmetović svoje, a ja svoje. Smatram da je inspektorat Ministarstva pravde dobio dovoljno informacija i relevantnih podataka da donese odluku - kazao je Lovrić.

Najavio je da će lično pokrenuti disciplinski postupak protiv svih u Komori koji su učestvovali u procesu izbora novog članstva Skupštine Komore, a znali su, ili su morali da znaju da je to nezakonito.

Govoreći o mogućnosti formiranja nove spoljnotrgovinske komore, što se kao prijedlog moglo čuti na današnjem radnom sastanku, Lovrić je rekao da je razumljivo nezadovoljstvo delegata Skupštine, te ponižavajuće situacije koja traje već tri godine.

Predsjednik Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH Mihajlo Butigan rekao je da su on i potpredsjednik Skupštine Miladin Vidić uputili pismo delegatima koji nisu bili prisutni na sjednici u kome su obrazložili da ih je generalni sekretar Komore Tarik Đođić dezinformisao u vezi sa datumom isteka njihovih mandata.

- Njihov mandat traje do 30. juna, a i da je tačno da im je mandat istekao 7. juna, kako tvrdi Đođić, ova Skupština bi trebalo da ima tehnički mandat dok se ne izabere nova - rekao je Butigan.

Generalni sekretar Komore Tarik Đođić je rekao da o Komori i njenom radu nemaju šta da kažu ni Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, ni Ministarstvo pravde BiH.

Naredna sjednica Skupštine Komore zakazana je za četvrtak, 24. juna, sa istim dnevnim redom.

Zakon

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomir Klincov ponovio je da je prema Statutu Skupština jedina koja može da raspiše izbore, te da zakon nije ostavio mogućnost ni jednom drugom tijelu, ni upravnom, ni nadzornom odboru da raspisuje izbore "a pogotovo ne pojedincu kao što je u ovom slučaju uradio predsjednik Komore Mahir Hadžiahmetović".
Dodaje da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dužno da interveniše u ovakvim situacijama, koje je zatražilo od Ministarstva pravde BiH, kao nadležne institucije, da izvrši arbitražu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana