Gugl prebacio 8,8 mlrd $ u of-šor

Agencije
Gugl prebacio 8,8 mlrd $ u of-šor

Gugl obračunao oko 8,8 milijardi dolara, na osnovu raznih prava na korišćenje izvan SAD, preko svog računa na Bermudskim ostrvima.

Iako predstavnici evropskih i američkih vlasti već dvije godine govore o neophodnosti obuzdavanja "of-šor" trgovanja i izbjegavanja poreza, kompanija Gugl je prošle godine obračunala 25% više zarade na Bermudskim ostrvima nego 2011.

Tokom prošle godine Gugl je obračunao oko 8,8 milijardi dolara, na osnovu raznih prava na korišćenje izvan SAD, preko svog računa na Bermudskim ostrvima, izbjegavši na taj način plaćanje poreza u SAD u vrijednosti više milijardi dolara. Gugl većinu svojih međunarodnih operacija sprovodi preko svog sjedišta u Irskoj, poznatoj po niskoj poreskoj stopi (10%).

Ovi podaci otkriveni su zahvaljujući podnošenju bilansa holandske podružnice kompanije Gugl, piše Financial Times. Preko Holandije se sredstva preusmjeravaju na Bermudska ostrva u finansijskom manevru koji se zove "holandski sendvič" i koji je još uvijek pravno legalan, sve dok EU i SAD ne stanu takvoj praksi na put promjenom regulative.

To pokazuje dve stvari: da Google ostvaruje sve veći profit na međunarodnom tržištu, kao i da je u samo tri godine više nego dvostruko premašio iznos koji se uplaćuje u Bermudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana