Gubitak Sinergije 3,9 miliona maraka

Marina Čigoja
Gubitak Sinergije 3,9 miliona maraka

BANjALUKA - Mikrokreditna organizacija "Sinergija plus" iz Banjaluke poslovala je prošle godine sa gubitkom od 3,9 miliona maraka, navodi se u revizorskom izvještaju ove mikrokreditne organizacije.

Revizorska kuća "Deloitte", koja je uradila izvještaj, dala je finansijskim izvještajima "Sinergije plus" mišljenje sa rezervom.

Akumulirani gubitak društva dostigao je 5,8 miliona maraka.

- Neto smanjenje gotovine i ekvivalenta gotovine društva iznosilo je 2,1 milion maraka, a utvrđena je i ročna neusklađenost većih rashoda u odnosu na prihode za ovu godinu u iznosu od 6,8 miliona maraka. Zbog toga, društvo može biti suočeno sa problemima likvidnosti, odnosno može doći u situaciju da ne može da ispunjava svoje obaveze prema kreditorima, dobavljačima i povjeriocima u trenutku dospijeća - upozorili su revizori.

Pored toga, ovo društvo na kraju prošle godine nije ispunjavalo ugovorene obaveze prema određenim kreditorima, a ukupan iznos ovih kreditnih obaveza od 20,7 miliona maraka društvo nije iskazalo kao kratkoročnu obavezu.

- Rukovodstvo društva smatra da ovo neispunjavanje neće dovesti do preduzimanja bilo kakvih akcija od kreditora koje bi mogle negativno uticati na finansijski položaj društva ili zahtijevati prijevremenu otplatu kredita. Na osnovu raspoloživih informacija nismo mogli da procijenimo eventualne posljedice po društvo po osnovu neispunjavanja obaveza prema kreditorima - naglasili su revizori.

Direktor MKO "Sinergija plus" Željko Bogdanić rekao je da je poslovanje ovog društva otežano usljed usporene naplate.

- Gubitak je rezultat kašnjenja u vraćanju kredita i povećanog rezervisanja po osnovu kašnjenja - kazao je Bogdanić.

Ova mikrokreditna organizacija ostvarila je lani osam miliona maraka prihoda od kamata, dok su rashodi po osnovu kamata iznosili oko 3,7 miliona maraka.

Ukupan dug društva na kraju prošle godine iznosio je 45,3 miliona maraka, dok su potraživanja oko 49 miliona KM.

Agencija za bankarstvo RS upozorila je "Sinergiju" da će im oduzeti dozvolu za rad ukoliko do kraja godine ne zaustave, za sada veoma izražen, trend smanjenja kapitala.

Provizije

"Sinergija plus" ostvarila je prošle godine 530.451 marku prihoda po osnovu naknada i provizija. Od toga, naknade po osnovu odobravanja kredita iznosile su 330.813 marke, provizije za prijevremenu otplatu kredita 149.220 maraka, a ostale naknade i provizije oko 50.000 maraka.

Ukupni rashodi društva po osnovu naknada i provizija iznosili su 198.131 marku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana