Gubitak preduzeća 3,3 miliona maraka

Marina Čigoja
Gubitak preduzeća 3,3 miliona maraka

BANjALUKA - Značajan dio imovine preduzeća "Farmland" iz Nove Topole nalazi se pod hipotekom, preduzeće je lani poslovalo sa gubitkom od 3,3 miliona maraka, a računi društva bili su blokirani u četiri navrata.

Navodi se to u revizorskom izvještaju ovog preduzeća koji je uradila revizorska kuća "EF revizor", a koja je finansijskim izvještajima "Farmlanda" dala mišljenje sa rezervom.

- Na osnovu izvršenog uvida u zemljišno-knjižni izvadak od 14. maja 2010. godine, kao i na osnovu izjave ovlašćenog lica društva, uvjerili smo se da je visok procenat raspoložive pokretne i nepokretne imovine "Farmlanda" opterećen hipotekom ili založnim pravom - ističe se u izvještaju.

Dugoročne obaveze preduzeća iznose 18,3 miliona KM, od čega se na obaveze po emitovanim obveznicama odnosi 2,2 miliona KM, na obaveze po dugoročnim kreditima 13,9 miliona, na finansijski lizing 759.357 maraka i na obaveze po reprogramu prema Poreskoj upravi RS 1,4 miliona KM. Ukupne kratkoročne obaveze preduzeća iznose 16,5 miliona KM.

- Ukupan neto kapital preduzeća iznosi 3,4 miliona KM, što u odnosu na iznos dugoročnih i kratkoročnih obaveza stvara sumnje u održivost pretpostavke o stalnosti poslovanja - navode revizori.

Pored toga, ovo preduzeće nije vršilo ni rezervisanja za sudske sporove u iznosu od 1.337.163 KM, koji mogu biti potencijalni gubitak u idućem periodu.

- "Farmland" se na kraju 2010. godine javlja kao tužena strana u 25 sudskih sporova, a kao tužilac u tri spora - dodaje se u izvještaju.

Prema izjavi rukovodstva od 20. maja 2011. godine povezano pravno lice preduzeća je "Farmland LLC USA" sa kojim "Farmland" ima interne odnose.

Poslovni računi preduzeća bili su blokirani u četiri navrata, a plaćene su i zatezne kamate u ukupnom iznosu od 512.434 KM.

Odlukom Upravnog odbora od 9. marta 2011. godine, za direktora društva imenovan je Mladenko Topalović, a dužnosti direktora je razriješen Hrvoje Capar.

U "Farmlandu" juče nismo uspjeli da dobijemo komentar na izvještaj, a bivši direktor Hrvoje Capar koji je prošle godine upravljao preduzećem nije se javljao na mobilni telefon.

Obaveze

"Farmland" nije izmirivao obaveze po osnovu reprograma sa Poreskom upravom RS u toku 2010. godine, ali je u toku 2011. godine isplatio zaostale rate zaključno sa 30. aprilom putem obveznica, navodi se u revizorskom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana