Gubitak lizing kuća 873.000 KM

Marina Čigoja
Gubitak lizing kuća 873.000 KM

BANjALUKA - Lizing društva u Republici Srpskoj poslovala su u prošloj sa gubitkom od 873.200 KM, dok gubitak iz prethodnih godina iznosi 984.100 maraka.

U izvještaju  Agencije za bankarstvo o stanju u bankarskom sistemu  RS navodi se da je lani u RS dozvolu za rad dobilo jedno društvo za lizing, tako da su u 2011. bila registrovana dva društva sa sjedištem u Srpskoj i pet poslovnih jedinica koje su u sastavu pet društava za poslove lizinga čije je sjedište u FBiH.

- Novoosnovani davalac lizinga u RS ostvario je gubitak od 932.000 KM, dok je drugi ostvario dobit od 58.800 KM - navodi se u izvještaju Agencije.

Na nivou BiH lani je ostvaren još lošiji rezultat, pa su tako lizing društva imala gubitak oko devet miliona KM.

Ipak, u poređenju sa 2010. godinom, kada je minus u lizing sektoru dostigao 100 miliona KM, prema riječima predsjednika Udruženja društava za lizing u BiH Sulejmana Hadžića, 2011. godina bila je dosta bolja.

On je istakao da su se lani osjetili pozitivni trendovi i u smislu povećanja aktive i novih finansiranja.

- Lani je došlo do povećanja broja ugovora za 20 odsto. To svakako izgleda kao značajno povećanje, ali ako imamo u vidu koliki je pad bio u 2010. godini, to nije značajno popravilo ukupno stanje u ovom sektoru - kazao je Hadžić.

Dodao je da je teško reći kakva će biti ova godina, s obzirom na to da se kriza iz realnog sektora reflektuje i na ostale sektore.

- Prema sadašnjim pokazateljima, koji se prije svega odnose na dužničku krizu u Evropi i ponovno smanjenje rejtinga BiH, vrlo je moguće da ova godina bude lošija od prethodne - kazao je Hadžić.

Ukupna potraživanja po osnovu finansijskog i operativnog lizinga lani su iznosila 75,9 miliona KM i imaju stopu pada od 28 odsto u odnosu na stanje krajem 2010. godine, prije svega, zbog gašenja dvije poslovne jedinice jednog davaoca lizinga iz FBiH koji je poslovao u RS.

- Potraživanja po osnovu finansijskog lizinga iznose 72,8 miliona KM, od čega se na društva iz RS odnosi 3,2 miliona maraka ili četiri odsto i imaju stopu rasta od 34 odsto, a na poslovne jedinice davalaca lizinga sa sjedištem u FBiH 69,5 miliona KM ili 96 odsto sa padom od devet odsto u odnosu na kraj 2010. godine - ističe se u izvještaju.

Najveći iznos potraživanja po osnovu finansijskog lizinga odnosi se na vozila za obavljanje djelatnosti i to 32,6 miliona KM ili 45 odsto, te na mašine i opremu 18,7 miliona KM ili 26 odsto.  

Potraživanja od pravnih lica iznose 61,8 miliona maraka ili 85 odsto, od fizičkih 9,7 miliona KM ili 13 odsto, dok se na preduzetnike i ostalo odnosi 1,3 miliona KM ili dva odsto potraživanja.

- Operativni lizing imaju samo jedinice lizing društava iz FBiH u iznosu od 3,2 miliona KM i sa stopom pada od 88 odsto i u cjelosti se odnosi na pravna lica - navodi se u izvještaju.

Kamate

Prosječne ponderisane efektivne stope u 2011. godini kod društava za lizing iz Republike Srpske iznosile su 10,98 odsto, dok su kod poslovnih jedinica društava sa sjedištem u FBiH iznosile 10,13 odsto.

Hadžić je istakao da je lani došlo do blagog pada kamatnih stopa, ali da se u ovoj godini, kao rezultat svih negativnih dešavanja, može očekivati povećanje kamata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana