Gubitak istopio kapital Željeznica

M. Č.
Gubitak istopio kapital Željeznica

Banjaluka - Skupština akcionara "Željeznica RS" usvojila je juče odluku o pokriću akumuliranog gubitka u iznosu od 245,25 miliona KM na teret akcijskog kapitala tako da kapital ovog preduzeća sada iznosi 50.000 KM.

Predsjednik Skupštine akcionara "Željeznica" Milan Bešir rekao je da su svi mali akcionari bili protiv ovakve odluke, dok su za glasali predstavnik državnog kapitala i Penzijskog rezervnog fonda (PREF).

- Ostalo je još oko 20 miliona KM nepokrivenog gubitka - rekao je Bešir.

Predsjednik Udruženja malih akcionara "Željeznica RS" Tomo Pančić istakao je da je cilj ovakve odluke da mali akcionari budu istisnuti iz ovog preduzeća.

- Mi smo sada ostali bez svog kapitala. Sada će svako na berzi moći da kupi određen dio akcija i sa 50.000 KM može da uzme kompletan naš kapital, a sitni akcionari da budu izbačeni iz kapitala "Željeznica". Zbog toga ćemo podnijeti tužbu za poništenje svih usvojenih odluka - rekao je Pančić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su istakli da se Vlada opredijelila za proces restrukturiranja "Željeznica" te da uprava ima plan koji će preduzeću nakon restrukturiranja omogućiti stabilnost u poslovanju. Kazali su da je Vlada razmatrala preporuke Investiciono-razvojne banke  RS i dala saglasnost na prijedlog odluke o pokriću akumuliranog gubitka na teret osnovnog kapitala "Željeznica RS".

- Osnovni kapital preduzeća nakon pokrića akumuliranog gubitka iznosiće 50.000 KM, što je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima - kazali su u Ministarstvu saobraćaja i veza.

Ukupni akumulirani gubitak "Željeznica RS" na kraju 2014. godine je iznosio 263,33 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana