Gubitak Hipa i do 700 miliona evra

Glas Srpske
Gubitak Hipa i do 700 miliona evra

BEČ - Gubitak austrijske Hipo Alpe Adrija banke mogao bi ove godine dostići 600 miliona do 700 miliona evra, tvrdi bečki dnevnik "Standard".

Predsjednik Upravnog odbora Hipo banke Gotvald Kranebiter najavio je u srijedu pred Istražnim odborom da će banka ove godine imati "masivne gubitke", prenijele su agencije.

Hipo, koji je prošle godine prešao u državno vlasništvo, lani je zabilježio gubitke od 1,6 milijardi evra.

Bečki sedmičnik "Trend" piše da postoje razmišljanja da država da nove garancije Hipo banci za poslove sa gubitkom koji joj predstoje pošto ta finansijska institucija mora da se riješi mnogih neprofitabilnih investicija i nekretnina.

Kranebiter je Istražnom odboru rekao da Hipo banka mora da se smanji na "zdravu srž" jer samo tako može izbjeći ogroman gubitak. On je istakao da u zdravo tržište Hipa spadaju Austrija i zapadni Balkan, odnosno Slovenija, Hrvatska, Srbija i BiH.

- Hipo treba da se odvoji i od brojnih učešća, kada je riječ o nekretninama, ali je potrebno još vremena ako se ne želi izgubiti novac - rekao je Kranebiter.

Najgori scenario, prema njegovom mišljenju, bio bi kada bi Hipo prodao pojedinačno svoja učešća, što bi izazvalo štetu od više milijardi evra.

- Brzo prodati znači imati gubitke - podvukao je Kranebiter, ukazujući da je za realizaciju tog posla potreban rok od pet ili više godina.

Banka do 2017. godine mora da vrati više od 20 milijardi evra.

"Zdravo smanjenje"

Ako uspije "zdravo smanjenje", iduće godine biće dostignuta "nulta linija", a za 2012. Kranebiter očekuje ponovo dobit. Za 2010. je dodao da treba očekivati nanovo "masivne gubitke".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana