Gubitak Fabrike duvana 2,6 miliona

Marina Čigoja
Gubitak Fabrike duvana 2,6 miliona

Banjaluka - Fabrika duvana Banjaluka završila je prošlu godinu sa gubitkom od 2,6 miliona, a akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao je 9,5 miliona KM.

U finansijskom izvještaju Fabrike duvana za 2012. godinu, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navodi se da su ukupni prihodi preduzeća lani iznosili 11,3 miliona KM, dok su ukupni rashodi bili 13,9 miliona maraka.

Ukupne obaveze preduzeća iznose 18,6 miliona KM, od čega se na dugoročne odnose 252.752 marke.

Kratkoročne obaveze Fabrike iznose 18,3 miliona KM, među kojima obaveze prema radnicima iznose 588.693 marke, dok obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost iznose 3,3 miliona KM. Preduzeće je na kraju prošle godine zapošljavalo 260 radnika.

Radnici Fabrike duvana, koji već duže vrijeme upozoravaju na loše stanje u ovom preduzeću, sva očekivanja usmjerili su u pregovore većinskog vlasnika Nebojše Antonića sa predstavnicima bugarske kompanije “Bulgartabak” o kupovini ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković je kazao da, ukoliko ih ne preuzme ova bugarska kompanija, Fabrike duvana više neće ni biti.

- Pozivamo institucije RS da što prije riješe ovaj problem. Mi više nemamo vremena za čekanje. Jedini izlaz za Fabriku je da je kupi “Bulgartabak”, jer sadašnji vlasnik nema viziju i koncept da ovo preduzeće podigne na noge. Ovaj gubitak je i očekivan, jer Fabrika nije radila, već je iz dana u dan išla u sve veću dubiozu - naglasio je Marinković i dodao da Fabrika trenutno skoro da i ne radi.

Bugarska kompanija “Bulgartabak” ranije je najavila da želi da proširi svoje kapacitete i proizvodnju, a predstavnici ove kompanije nedavno su boravili u Banjaluci, gdje su sagledali stanje proizvodnih kapaciteta i objekata u Fabrici duvana.

Vlasnik preduzeća “Antonić trejd” Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Antonić

Većinski vlasnik Fabrike duvana Nebojša Antonić je kazao da pregovori sa Bugarima još traju, te da su samo proceduralne stvari razlog što još nije potpisan ugovor o prodaji Fabrike.

- Prodaja je dogovorena, tu neće biti nikakvih problema i čitav posao sigurno će biti završen u sljedećim danima. Gubitak preduzeća je nastao, između ostalog, i zbog viška radnika, koje smo, u dogovoru sa Vladom RS, odlučili da ne otpuštamo - rekao je Antonić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana