Gubitak devet milijardi dolara

Glas Srpske
Gubitak devet milijardi dolara

KUALA LUMPUR - Očekuje se da će svjetske avio-kompanije izgubiti u ovoj godini devet milijardi dolara zbog duboke krize u svjetskom vazdušnom saobraćaju, objavilo je juče udruženje te industrije.

Zvaničnici avio-kompanija koji su se juče okupili u Maleziji, kazali su da je revidirana procjena o gubicima inače puno viša od one iz marta o minusu u visini 4,7 milijardi, pokazala da je oporavak te industrije još daleko.

- Današnja situacija je bez presedana, najteža u istoriji -  kazao je generalni direktor IATA-e Đovani Bisinjani pred više od 500 zvaničnika avio-industrije na dvodnevnom godišnjem sastanku Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA) u Kuala Lumpuru.

U aprilu je međunarodni vazdušni saobraćaj  pao za 3,1 odsto u sektoru prevoza putnika, a 21,7 odsto u teretnom saobraćaju u poređenju s prošlom godinom, objavilo je udruženje IATA. Izvještaj je upozorio da će podaci za maj vjerovatno biti mnogo lošiji. Osim pada potražnje za uslugama prevoza putnika i tereta, avio-industrija je takođe suočena s rastućim cijenama goriva, koje su u prošle sedmice dostigle najviši nivo u šest mjeseci od 75 dolara za barel.

Izazovi s kojima se suočava ta industrija, rezultiraće u ovoj godini s oko 80 milijardi dolara izgubljenih prihoda, što je znatno više u odnosu na prošlogodišnjih izgubljenih 10,4 milijarde dolara.

- Nikada prije potreba za novim načinom razmišljanja i novim pristupom u avio-poslovima nije bila tako hitna i očajna -  kazao je malezijski premijer Najib Razak.

Spor oporavak

Uprkos pozitivnijim gledištima političara i ekonomista o globalnom privrednom oporavku, analitičari avio-industrije upozorili su da iako je najgore za avioprevoznike možda prošlo, oporavak je malo vjerovatan u idućih šest mjeseci.

- Optimisti očekuju rast do kraja godine, ali pesimisti to smatraju iluzijom -  kazao je Đovani  Bisinjani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana