Gubitak banaka 100 miliona KM

Glas Srpske
Gubitak banaka 100 miliona KM

BANjALUKA - Porast nekvalitetnih kredita u prošloj godini uslovio je ogromni gubitak bankarskog sektora u BiH, koji je dostigao oko 100 miliona maraka.

Rekla je ovo juče u Banjaluci glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke Marijana Milić predstavljajući analize ove banke i dodala da je rast nekvalitetnih kredita posebno uočen u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine.

Govoreći o trendu kretanja nekvalitetnih kredita na bankarskom tržištu, Milićeva je istakla da je očigledno, iako još nema zvaničnih podataka, da je bankarski sektor u BiH u 2010. godini poslovao sa gubicima.

- Bankarski sektor u BiH, kao i u regionu, bilježi trend rasta nekvalitetnih zajmova, što je posljedica velikog kreditnog rasta iz prethodnog perioda i konstantnog slabljenja privrede - istakla je Milićeva.

Ona je naglasila da bi banke trebalo da imaju mnogo veće rezervacije za kredite koji imaju problem u otplati, ako se želi očuvati stabilnost domaćih tržišta.

- Tekuću godinu bih označila kao tranzicioni period sa fokusom na čišćenju bilansa, rješavanju problema kvaliteta aktive i pripremi za postkrizni rast. Akcenat će, između ostalog, svakako biti na snazi osnovnog kapitala banaka i njihovoj spremnosti da dosljedno primijene domaće i međunarodne računovodstvene standarde kada je u pitanju tretiranje kreditnog rizika - istakla je Milićeva.

Govoreći o kreditima u švajcarskim francima, ona je rekla da je udio ovih kredita u ukupnim kreditima u BiH 6,7 odsto, u Srbiji deset, dok je u Hrvatskoj 13 odsto.

Kada je u pitanju povećanje stopa poreza i doprinosa u Republici Srpskoj, Milićeva je istakla da još uvijek ne može precizno da se kaže kakav će to uticaj imati na privredu.

- Na kraju prve polovine godine mogla bi da se uradi kvalitetna analiza, ali već sada znamo da je došlo do zatvaranja određenog broja preduzeća - kazala je Milićeva.

BDP

Marijana Milić je istakla da se u Republici Srpskoj u ovoj godini očekuje rast bruto društvenog proizvoda za 2,5 odsto u odnosu na prethodnu, kao i blagi rast stope nezaposlenosti i pad inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana