Gubitak Alkoe 497 miliona dolara

Glas Srpske
Gubitak Alkoe 497 miliona dolara

NjUJORK - Najveći američki proizvođač aluminija "Alkoa" saopštio je u utorak uveče o većem, nego što se očekivalo, gubitku u prvom ovogodišnjem tromjesečju, zbog pada cijena i potražnje za aluminijem širom svijeta. Taj gubitak iznosi 497 miliona dolara, dok je lani u istom periodu poslovao sa 303 miliona dolara dobitka.

Poslovodstvo "Alkoe" pokušalo je ohrabriti ulagače na berzama, poručivši kako se možda pojedini segmenti tržišta stabilizuju, ali na nižim nivoima kako potražnje, tako i cijena, prenose portali.

Ipak, sezona poslovnih rezultata počela je loše. Nakon što je u posljednjem lanjskom tromjesečju zabilježen dosad najveći pad dobitka američkih kompanija, ova bi sezona mogla biti i lošija. Prema anketi "Tomson Rojtersa" očekuje se pad dobitka kompanija, čije su dionice uvrštene u S&P 500 indeks, za 37 odsto.

Nešto bolje rezultate ulagači očekuju od azijskih kompanija. I dok se procjenjuje da će u cijeloj ovoj godini dobit američkih firmi i pasti za četiri odsto, od kompanija u Hong Kongu očekuje se pad za samo jedan odsto, dok se od južnokorejskih očekuje čak i rast od deset odsto.

Analitičari i dalje smanjuju prognoze poslovnih rezultata, a cijene dionica kompanija širom svijeta ponovno su u silaznoj putanji.  Kada će doći do oporavka svjetske privrede može se samo nagađati, kažu analitičari. A to ne znaju ni vodeći poslovni ljudi svijeta.

Tako je juče predsjednik "Intela" Krejg Baret kazao kako ne može sa sigurnošću reći kada će se početi oporavljati tržište poluvodiča.

A da situacija u američkoj privredi  nije puno bolja nego prije tri, četiri mjeseca slaže se i predsjednik "Fedove ispostave" u Dalasu Ričard Fišer, koji kaže kako Centralna američka banka čini sve što može kako bi očistila finansijski sistem od loših potraživanja i navela privredu  na put održivog rasta. Kazao je da se u prvom ovogodišnjem tromjesečju može očekivati pad bruto domaćeg proizvoda SAD po sličnoj stopi kao i u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je BDP pao 6,3 posto.  Slična je situacija i u drugim zemljama.

Pad dionica

Dionice na Volstritu pale su u utorak, drugi uzastopni dan. Pod najvećim pritiskom je ponovo bio finansijski sektor, što je posljedica vijesti da će iduće sedmice Međunarodni monetarni fond objaviti novu procjenu prema kojoj bi loša dugovanja finansijskih institucija mogla dostići 4.000 milijardi dolara, gotovo dvostruko više nego što se u prvi mah procjenjivalo. Ulagači su na oprezu i stoga što je sezona objavljivanja poslovnih rezultata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana