Gubici u poslovanju

Daliborka Sekulić
Gubici u poslovanju

BANjA LUKA - Lažno deklarisanje mesa i suhomesnatih proizvoda koji se uvoze u RS, visoke cijene brašna iz uvoza, najznačajniji su razlozi zbog kojih prehrambena prerađivačka industrija posluje sa gubicima.

Kazao je ovo juče poslije sastanka Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore RS i predstavnika pojedinih grana privređivanja ove oblasti, predsjednik Udruženja Nebojša Ristić. Navedeni problemi trebalo bi da budu uvršteni u Informaciju o stanju u prehrambenoj industriji za 2008. godinu, koja će biti predložena Vladi i Narodnoj skupštini RS.

- Očekujemo da će se kroz određeni program mjera koje će predložiti Vlada naći rješenje za većinu problema prehrambene industrije - rekao je Ristić.

Prijedlog "Vitaminke" iz Banje Luke, kazao je Ristić, da se na određeno vrijeme uspostavi moratorijum na otplatu glavnice kredita, te da se isplaćuje samo kamata, značajno bi poboljšalo položaj preduzeća u prerađivačkoj industriji.

- Položaj ovim preduzećima bio bi olakšan ako bi i niži organi vlasti, konkretno opštine, preuzeli na sebe otplatu određenog dijela kamata - naveo je Ristić i dodao da su preduzeća iz ove oblasti u 2006. i 2007. godini imala gubitke od oko 17 odsto.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za prehrambenu industriju Vid Kopanja istakao je da je ova oblast "respektabilna i vrlo važna za RS".

- Na osnovu Zakona o hrani kojeg je usvojila Narodna skupština RS biće izrađeni pravilnici koje će koristiti privrednici, a u cilju stvaranja konkurentnih domaćih proizvoda - naglasio je Kopanja.

Izvoz

Direktor preduzeća "Agrounija" iz Srpca Zoran Knežević rekao je da bez obzira na sporazum CEFTA domaći proizvodi teško mogu da stignu na tržište zemalja okruženja, zbog, kako kaže "nerealnih carinskih barijera".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana