Gubici će dostići milijarde evra

Glas Srpske
Gubici će dostići milijarde evra

BERLIN - Njemačkim bankama prijete novi gubici koji bi se mogli mjeriti u milijardama evra, budući da su do sada otpisale tek četvrtinu svoje "toksične imovine", prenose agencije.

Ova se informacija zasniva na ispitivanju 20 bankarskih institucija, koje je sprovela njemačka centralna banka Bundesbanka i finansijski regulator Bafin. Rezultati tog ispitivanja pokazuju da njemačke banke posjeduju ukupno 300 milijardi evra "toksične imovine", te da su dosad iz svojih portfelja uklonile tek onu najlošiju, odnosno tek četvrtinu, piše "Der Špigl". Ostatak je još uvijek u iluzornom vrijednostima zaveden u njihovim bilansima  stanja.

Peer SteinbrückPre­ma pisanju tog lista, vladini ekonomski stručnjaci vjeruju da je bankama preostala još velika količina imovine, koju bi morale da izdvoje iz svojih portfelja, te da bi to moglo da dovede do novih velikih gubitaka.

Ministarstvo finansija procjenjuje vrijednost rizične imovine u njemačkom bankarskom sektoru na oko bilion evra, nastavlja "Der Špigl".

- U najgorem slučaju, to bi moglo da dovede do udvostručavanja njemačkog javnog duga - rekao je pomoćnik ministra finansija Pira Štainbruka, koji je želio da ostane anoniman.

Nekoliko je vodećih bankara kao rješenje za kreditnu krizu predložilo uspostavu banke, koja bi okupila svu lošu imovinu tog sektora. Ona bi bankama omogućila odbacivanje loše imovine i nenaplativih zajmova, te tako pomogla da povrati finansijskom krizom pogođeno međubankarsko povjerenje, što je dovelo do krize na tržištu međubankarskog zaduživanja i opšteg pada dostupnosti kredita.

No, Štainbruk smatra da je obim rizične imovine prevelik, te da bi formiranje takve institucije bilo neodgovorno.

Garancije

Njemačka vladajuća koalicija ističe da je 400 milijardi evra garancija za zajmove bankarskom sektoru u sklopu fonda "Sofin" namijenjeno istom cilju - podsticanju izdavanja zajmova među bankama. Vodeći bankari međutim tvrde, da te garancije krše pravila poštene tržišne utakmice, te da favoriziraju banke s državnim garancija i dodatno otežavaju situaciju onim bankama koje nisu zatražile pomoć od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana