Gubici Boinga milijardu dolara

Glas Srpske
Gubici Boinga milijardu dolara

ČIKAGO - Američki proizvođač aviona "Boing" u proteklom tromjesečju poslovao je sa gubitkom od milijardu dolara prvenstveno zbog skoka cijena i kašnjenja u proizvodnji nove verzije džambo-džeta "boing 747", saopšteno je juče iz kompanije, prenijele su agencije.

Kompanija sa sjedištem u Čikagu ocijenila je da milijarda dolara manjka odražava teške prilike na tržištu, kao i usporenu potražnju teretnih i putničkih letjelica.

Iz "Boinga" naglašavaju da je prva isporuka teretnog aviona 747-8 odgođena do četvrtog tromjesečja 2010. godine.

Drugi najveći proizvođač putničkih aviona, poslije evropskog "Erbasa", odlaže isporuku aviona 747-8 za prevoz tereta već drugi put i moraće da izdvoji milijardu dolara više u trećem tromjesečju, zbog porasta troškova i većeg pada potražnje nego što se očekivalo.

Oko 640 miliona dolara od ukupne sume iskoristiće se u pokrivanje uvećanih troškova proizvodnje modela 747-8, a ostatak će otići poručiocima na ime penala zbog kašnjenja isporuka.

Zbog problema u proizvodnji glavni "Boingov" avion za transport tereta, čija je isporuka bila predviđena krajem ove godine, stići će poručiocima u četvrtom tromjesečju 2010. To pomjeranje uslijedilo je poslije pet puta odlaganih isporuka putničkog aviona "787 drimlajner", koji još nije poletio. 

"Boing" je u aprilu odgodio isporuku putničke verzije modela 747 "interkontinental" do četvrtog tromjesečja 2011. godine, umjesto u drugom tromjesečju te godine.

Putnički avion 747 do sada je dobio 27 porudžbina, uključujući i njemačku "Lufthanzu", dok je teretna verzija te letjelice obezbijedila 78 porudžbina.

Avion "drimlajner", najveća "Boingova" uzdanica, ima 850 porudžbina u zalihama.

Štajk

"Boing" je saopštio da je u trećem tromjesečju ove godine isporučio 113 aviona, 35 odsto manje nego prethodne godine, između ostalog i zbog štrajka više od 27.000 mehaničara, koji je trajao više od tri mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana