Grupa Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju odobrila osam milijardi dolara kredita

Glas Srpske
Grupa Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju odobrila osam milijardi dolara kredita

SARAJEVO - Grupa Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju tokom fiskalne 2008. godine svojim članovima i privatnim firmama iz tih regija usmjerila je osam milijardi američkih dolara u kreditima, zajmovima, ulaganjima u vlasnički kapital i garancijama.

U saopštenju Svjetske banke navodi se da su obaveze Grupe Svjetske banke u Evropi i centralnoj Aziji povećane tokom fiskalne 2008. godine, koja je okončana 30. juna, za 33 odsto, pošto je ubrzano odobravano finansiranje, kao pomoć siromašnima tokom krize izazvane rastom cijena hrane, a rasla je i podrška za razvoj privatnog sektora, javila je Srna.

- Tokom posljednje godine regija je u cjelini zabilježila rast od robusnih 7,6 odsto. Međutim, povećanje cijena hrane i energije, zajedno sa inflacijom, učinili su živote ljudi težim i komplikovali vođenje makroekonomskog menaymenta, posebno u Zajednici nezavisnih država - rekao je zamjenik predsjednika Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Šigeo Kacu.

Kacu je naglasio da će Svjetska banka nastaviti da podržava zemlje Evrope i centralne Azije, da bi se prevazišli ovi izazovi i produbio angažman u upravljanju rizicima povezanim sa pritiscima cijena, sigurnosti energije i globalnim finansijskim tržištima, kako bi se poboljšali životi ljudi, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana