Grčkoj potreban duži rok

Agencije
Grčkoj potreban duži rok

Atina - Grčkoj je potrebno da joj međunarodni kreditori za dvije godine produže ispunjenje fiskalnih obećanja, kao i podsticaj Evropske centralne banke (ECB), izjavio je grčki premijer Antonis Samaras, prenose agencije.

Premijer Samaras je u intervjuu “Vašington postu” koji je objavljen u Grčkoj, rekao da je ta zemlja pogođena recesijom odlučna da usvoji novi paket mjera štednje vrijedan 11,7 milijardi evra (15 milijardi dolara) kako bi izbjegla napuštanje evrozone.

Samaras je, međutim, izjavio da bi program mogao da bude primjenjen za četiri godine, što bi bilo bolje, umjesto trenutno dogovorenog roka od dvije godine.

- Govorimo o produženju do 2016. godine - rekao je Samaras.

Predstavnici zemalja-članica evrozone i rukovodioci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su se juče sastali u Nikoziji su, takođe, konstatovali da je Grčkoj potrebno više vremena za ostvarenje dogovorenih ciljeva.

Dok se odluke Evropske unije u vezi sa Grčkom očekuju na samitu koji će biti održan od 18. do 19. oktobra, ministar finansija Janis Sturnaras je rekao u Nikoziji da zvaničnici imaju deset dana da ratifikuju paket mjera za smanjenje troškova o kome se raspravlja od juna.

Grčka mora da se složi sa takozvanom “trojkom” kreditora - EU, MMF i ECB kako bi dobila sljedeću tranšu od 31 milijardu evra iz paketa pomoći.

Samaras je istakao u pomenutom intervjuu kako je novac potreban da bi se rekapitalizovale grčke banke i platilo više od šest milijardi dolara koje država duguje privatnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana