Grčkoj ni cent dok ne odluči ostaje li u evrozoni

Glas Srpske
Grčkoj ni cent dok ne odluči ostaje li u evrozoni

KAN - Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel istakli su da Grčka neće dobiti ni cent pomoći dok se ne izjasni o tome da li želi da ostane u evrozoni.

Merkelova i Sarkozi su, poslije sastanka sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom i drugim evropskim liderima u srijedu kasno uveče, saopštili da je očuvanje evrozone važnije od spasavanja Grčke.

Evropski lideri su od Papandreua tražili objašnjenje njegove inicijative da u svojoj zemlji održi referendum o prihvatanju oštrih mjera štednje koje su uslov za dobijanje zajmova pomoću kojih Grčka treba da izbjegne bankrot.

Papandreu je na sastanku, organizovanom prije početka samita G20, najavio da će plebiscitarno izjašnjavanje građana o daljoj sudbini Grčke u evrozoni biti održano najverovatnije 4. decembra.
Predsjednik SAD Barak Obama rekao je u Kanu da je najvažniji zadatak svjetskih lidera okupljenih na dvodnevnom ekonomskom samitu Grupe 20, koji je počeo juče, da riješe evropsku finansijsku krizu.

Obama je kazao da EU preduzima važne korake za sveobuhvatno rješenje dužničke krize, ali da treba da budu razjašnjeni neki detalji koji se tiču primjene planiranih mjera.

Obraćajući se poslije privatnog sastanka sa Nikolom Sarkozijem na marginama samita G20, Obama je kazao da je sa
francuskim kolegom razmatrao i pitanje Grčke.

Situacija u Grčkoj dodatno je zakomplikovana odlukom ministra finansija Evangelosa Venizelosa da ne podrži ideju o referendumu.

Venizelos je, naime, kazao da učešće Grčke u zoni evra ne može da zavisi od referenduma i da pažnja mora biti usmjerena na brzo dobijanje novca za spasavanje zemlje iz dužničke krize.

Papandreu je poslije toga sazvao krizni sastanak svog kabineta, u trenutku kada se poslanici iz njegove Socijalističke stranke, kao i ministri bune zbog njegovog plana da se održi referendum.

Istovremeno, predsjedavajući evrogrupe Žan-Klod Junker izjavio je da Grčku neće držati po svaku cijenu u evrozoni.
Trenutno se, kako je dodao, radi na analizi kako bi istupanje Grčke moglo proći bez štete po evrozonu.

Njemačka štampa

Njemačka štampa revoltirana je neodgovornošću Grčke, a najavljeni referendum opisuju kao izbor između kuge i kolere.

"Oduzmite evro Grcima", naslov je u njemačkom dnevnom listu "Bild", koji smatra da se i narod u Njemačkoj može izjasniti o "izlasku Grka, koji su pred bankrotom, iz evrozone".

Međutim, njemački "Špigl" ocjenjuje da bi se možda moglo na kraju desiti da Grci i ne "miniraju" briselske odluke.

- Grci će, treba odmah na početku reći, za promjenu, ponovo sami odlučivati o tome kako će njihova zemlja i oni ići dalje. Već dugo vremena nisu imali pravu priliku da tako nešto učine. Gotovo godinu i po stoji ova, nekada ponosna zemlja, pod stranom upravom - konstatuje "Špigl".      

Smjene u vojnom vrhu

Odluka grčke vlade da smijeni vojno rukovodstvo u jeku dužničke krize mogla bi da bude znak da kabinet premijera Jorgosa Papandreua smatra da su mu dani odbrojani, ali da želi da uvjeri međunarodnu zajednicu da zemlji ne prijeti opasnost  od dolaska na vlast vojne hunte, poput one prije četiri decenije, ocjenjuje Rojters.

Atina je odbacila navode stranih medija da je vojni vrh u utorak smijenjen kako bi se preduprijedio eventualni puč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana