Grčkoj ističe vrijeme, EU neće čekati

Glas Srpske
Grčkoj ističe vrijeme, EU neće čekati

ATINA - Grčka mora da do kraja godine ratifikuje plan o paketu pomoći Evropske unije koji ima za cilj izvlačenje te države iz dužničke krize.

Portparol grčke vlade Ilias Mosialos je rekao da je na evropskom samitu, gde je plan dogovoren, određen rok za njegovu ratifikaciju u grčkom parlamentu do kraja 2011.

- Naši evropski partneri neće čekati. Imamo samo sedam sedmica i ne možemo da izgubimo ni jedan jedini dan - dodao je Mosialos, prenijele su agencije.

Grčka se, međutim, nalazi u veoma turbulentnom političkom periodu. Iako je vlada premijera Jorgosa Papandreua preživjela glasanje o povjerenju, stanje je daleko od redovnog.
Već se uveliko pregovara o novoj vladi u koju bi ušle i stranke opozicije. Ipak, opozicija i dalje ne odustaje od zahtjeva za prijevremenim izborima.

U Grčkoj su se juče nastavili razgovori političkih lidera radi pronalaženja rješenja za dužničku krizu.

Lider grčke opozicije Antonis Samaras izjavio je poslije sastanka sa predsjednikom Grčke Karolosom Papuljasom da je spreman na saradnju o prevazilaženju političke krize ukoliko premijer Jorgos Papandreu podnese ostavku.
Samaras, lider stranke Nova demokratija, ocijenio je da Papandreu ostankom na funkciji onemogućava pronalaženje bilo kakvog rješenja.
Da Evropa neće imati puno razumijevanja za novo grčko kašnjenje pokazuju i rezultati istraživanja instituta Galup prema kojima Austrijanci smatraju da bi Grčka trebalo da napusti evrozonu i da bude proglašena nesolventnom.

Čuveni američki ekonomski analitičar Nuriel Rubini smatra da će MMF i Njemačka za godinu pustiti Grčku da bankrotira.

Njegova teorija je da je strategija MMF-a i Njemačke održavati Grčku u životu dovoljno dugo da se spasu Italija i Španija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana