Grčki sindrom prijeti Rimu

Glas Srpske
Grčki sindrom prijeti Rimu

RIM - Grčki sindrom sve više prijeti Italiji, a ogroman javni dug zabrinjava Brisel i Vašington, što potvrđuje i jedina, lako donijeta odluka na samitu Grupe 20 u Kanu, da MMF nadgleda ispunjavanje ciljeva Rima.

Premijer Italije Silvio Berluskoni i dalje tvrdi da je u Italiji sve u redu, dok opozicija protestuje i traži njegovu ostavku, prenose agencije.

Italijanski enormni javni dug, koji bi prema procjeni stručnjaka u januaru mogao da dostigne 2.000 milijardi evra, dakle više nego grčki, španski i portugalski dug zajedno, veoma brine Brisel, jer je riječ o trećoj ekonomiji u evrozoni, pa bi bankrot Italije bio poguban za Evropsku uniju.

Italijansku ekonomsku situaciju dodatno pogoršavaju skroman privredni rast 0,3 odsto, rad na crno, neoporezovanih 270 milijardi evra godišnje i nezaposlenost, koja je čak 30 odsto među mladima.

Tu su i gubici na berzi, rast kamata na državnim obveznicama više od šest odsto, što je direktna posljedica izgubljenog kredibiliteta zemlje.

Berluskoni, međutim, negira postojanje krize u Italiji.

- Potrošnja nije smanjena, restorani su prepuni, ne možete da nađete slobodno mjesto u avionima, niti u ljetovalištima. Kad živite u Italiji, ne shvatate da bi to moglo da bude duboka kriza - kaže Berluskoni.

Viđenje Berluskonijeve italijanske stvarnosti ne dijeli ni znatna većina građana - samo 22 odsto Italijana podržava premijera, kao ni opozicija, što potvrđuje više hiljada okupljenih učesnika na protestu u centru Rima, koji su tražili ostavku Silvija Berluskonija.

Berluskoni je, međutim, odlučno odbacio i najmanju pomisao da podnese ostavku. On kaže da na to ne pomišlja ni na trenutak zbog osjećaja "odgovornosti prema biračima i zemlji".

Da li je na pomolu kraj Berluskonijeve vladavine znaće se već sljedeće sedmice kada će parlament, 57. put od početka mandata 2008. godine, glasati o povjerenju vladi.

Italija je po snazi sedma ekonomska sila u svijetu, ali takođe ima drugi po veličini najveći javni dug među zemljama EU.

Njemačka štampa

Žonglerske umjetnosti Berluskonija su završene, piše njemački list "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

Navodi da će "Italiju, osnivačkog člana Evropske ekonomske zajednice, treću po veličini ekonomiju evrozone, ubuduće će kontrolisati MMF".

- Ako Berluskoni ovo poniženje dugo preživi, moraće da mu se dodijeli orden: politički besmrtan - prenosi FAZ.

Njemački "Zidvest prese" piše da je uoči samita G20 "grčki premijer Jorgos Papandreu na koljenima morao da izdrži tročasovni razgovor sa duetom Merkel-Sarkozi zbog njegove inicijative o referendumu".

- Sljedeći na redu je bio Silvio Berluskoni. Taj inače razmetljivi Italijan, već poslije 30 minuta je bio gotov. Blijed, uprkos tri sloja šminke, javno je priznao da mu je, zbog loših ocjena o smanjenju dugova, hitno neophodna međunarodna pomoć i kontrola - piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana