Grčki problemi guše svjetsku ekonomiju

Glas Srpske
Grčki problemi guše svjetsku ekonomiju

BUSAN - Zvaničnici vodećih svjetskih ekonomija izrazili su u petak bojazan u pogledu "zdravlja" svjetske ekonomije, te dali podršku naporima evrozone za rješavanje dužničke krize koja je poljuljala svjetska tržišta, prenijele su agencije.

Govoreći pred početak dvodnevnih pregovora Grupe 20 (G20) najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu u južnokorejskom gradu Busanu, južnoafrički ministar za planiranje Trevor Manuel je rekao da će sastanak G20 dati mogućnost za suzbijanje širenja nestabilnosti na svjetskim tržištima.

- Od posebnog je značaja da svi shvatimo krhkost oporavka - rekao je Manuel.

Egipatski ministar finansija Jusef Butros-Gali kazao je da smatra da problem Grčke još nije riješen i da opasnost još nije prošla.

- Mjere koje se od Grka traže prilično su stroge i u nekim slučajevima sumnjam da će biti u stanju da nastave da ih primjenjuju - rekao je Butros-Gali.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner izrazio je uvjerenje da je globalna ekonomija dovoljno jaka da prebrodi evropske teškoće.

- Svjetska ekonomija je ušla u period zabrinutosti zbog Evrope - rekao je Gajtner.

Među pitanjima o kojima se raspravlja je i donošenje globalnih standarda za obavezan nivo rezervi kapitala finansijskih institucija kao zaštitu od potencijalnih kreditnih gubitaka u slučaju krize.

Analitičari ukazuju da je malo vjerovatno da će biti postignut sporazum o novim standardima o visini kapitala banaka, oporezivanju banaka i uspostavljanju "finansijskih zaštitnih mreža" za pomoć ekonomijama u usponu.

Svjetska banka

Zvaničnici Svjetske banke pozvali su članice G20, koje razmatraju mjere za preoblikovanje svjetskog finansijskog sistema, da osiguraju da se na njihovom dnevnom redu nađe i pomoć zemljama u razvoju u dostizanju njihovog potencijala, kako bi mogle dati podršku održivom rastu svjetske ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana