Grčka uvjerena da će izbjeći bankrot

Glas Srpske
Grčka uvjerena da će izbjeći bankrot

ATINA - Dok je grčka vlada uvjerena da će Grčka idućeg mjeseca dobiti tranšu vrijednu osam milijardi evra, neophodnu za izbjegavanje bankrota, Atina je juče bila paralisana zbog štrajkova zaposlenih u javnom prevozu.

Grčki poslanici juče kasno popodne trebali su da glasaju za nepopularni zakon o povećanju poreza na imovinu kako bi bio ispunjen jedan od preduslova za dobijanje novog zajma od međunarodnih finansijskih institucija, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među građanima i sindikatima.

Štrajk su najavili taksisti, kao i članovi vodećih sindikata. Radnici i službenici protestuju pošto se najavljuje smanjenje penzija i otpuštanje viška zaposlenih u javnim službama.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos rekao je juče da će se tim inspektora iz takozvane "trojke" EU, MMF i ECB vratiti tokom ove sedmice u Atinu i da će Grčka idućeg mjeseca dobiti tranšu vrijednu osam milijardi evra.

Venizelos je rekao da će premijer Jorgos Papandreu "trojci" poslati pismo, u kojem se ukazuje na nove mjere štednje Grčke. On je naglasio da Grčka mora da izdrži mjere štednje da bi prevazišla ekonomsku krizu.

Papandreu je izjavio danas da njegova zemlja preduzima "nadljudske napore" da smanji svoj ogromni dug i apelovao na kritičare da obustave "napade i prezir".
Ministar finansija Španije Elena Slagado odbacila je ideju lidera evrozone o proširenju Fonda za spasavanje sa sadašnjih 440 milijardi na dva biliona evra.
Poslije Grčke, Španije i Italije, posljedice krize počela je da osjeća i Slovenija.

Nakon što je Mudis smanjio ocjenu boniteta Slovenije poslije pada vlade, u slovenačkoj javnosti se sve češće postavlja pitanje da li državi prijeti "grčki scenario".

Ekonomisti upozoravaju da što prije treba dobiti stabilnu novu vladu i hitno sprovesti strukturne reforme, ojačati privredu i povećati prilive od poreza.
Slovenija se nalazi na osmom mjestu u EU po rastu javnog duga.

Predsjednik SAD Barak Obama je rekao da širenje finansijske krize Evropom "plaši svijet" i da mjere evropskih zemalja za zaustavljanje problema prezaduženosti u zoni evra "nisu brze koliko bi trebalo da budu".

On je rekao da su se nevolje Evrope proširile izvan granica tog kontinenta, utičući i na američku privredu.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner izjavio je da je Evropa prepoznala potrebu da intenzivira reakciju na dužničku krizu u evrozoni.
Američka kompanija za rukovođenje investicijama "Pacifik investment menadžment" (Pimko) prognozira da će Evropa skliznuti u recesiju u 2012. godini.

Ta kompanija, koja upravlja najvećim svjetskim fondom obveznica, prognozira i da će razvijene svjetske privrede iduće godine stagnirati.

Da je svjetska privreda ušla u "opasnu novu fazu" smatra i glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar, koji je dodao da je oporavak značajno posustao.

Budućnost evra

Njemački kancelar Angela Merkel ocijenila je da je situacija u vezi sa evrom ozbiljna, ali da je zajednička valuta vrijedna svih napora potrebnih da se spasi.
Merkelova je odlučno odbacila bilo kakve radikalne korake, što podrazumijeva da neće biti bankrota Grčke ili povratka na marku u Njemačkoj.

Sa Merkelovom se ne slaže predsjednik Centralne banke Njemačke Bundesbanke Jens Vajdman, koji je upozorio da bi napori za zaustavljanje dužničke krize u Evropi mogli da izazovu deficit u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana