Grčka uspaničila tržišta kapitala

Glas Srpske
Grčka uspaničila tržišta kapitala

NjUJORK/LONDON - Priznanje Grčke da ove godine neće uspjeti da ostvari planirane ciljeve za smanjenje budžetskog deficita unijelo je paniku među investitore, pa je vrijednost evra prema dolaru "skliznula" na najniži nivo za osam mjeseci, a potonule su i berze.

Na panevropskom indeksu FTSEurofirst 300 najviše su oslabile akcije banaka, za 3,7 odsto, što je dokaz sa koliko velikim problemima se suočavaju finansijske institucije.
Evropske akcije su izgubile 2,3 odsto vrijednosti, dok je svjetski indeks akcija MSCI oslabio 1,4 odsto, prenijele su agencije.

- Evropska kriza će se vjerovatno produžiti na još mnogo mjeseci, a to produženje znači da će evro nastaviti da slabi - ukazao je analitičar kompanije "Vestpak banking" Imre Spicer.

Loša privredna slika Evrope srušila je indekse i na azijskim berzama.

U međuvremenu je Grčka vlada odobrila nacrt budžeta za sljedeću godinu kojim se predviđa da će deficit za ovu godinu dostići 8,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ministarstvo finansija je navelo da će ovogodišnji deficit biti 18,7 milijardi evra, odnosno veći od projektovanog, koji iznosi 17,1 milijardi, odnosno 7,8 odsto BDP.

Razlog za veći budžetski deficit je, kako je navedeno, dublja recesija od one koja je očekivana.

Ministarstvo je upozorilo da bi deficit do kraja godine mogao da premaši i taj nivo ukoliko sve nove mjere štednje ne budu implementirane.

Vlada je odobrila i mjere za smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Taj plan predviđa stvaranje "radne rezerve", u koju će biti svrstano 30.000 zaposlenih, koji će poslije isteka godine biti otpušteni.

Grčka vlada je, suočena sa nezadovoljstvom međunarodnih kreditora, usvojila još jednu seriju mjera štednje kako bi osigurala isplatu nove tranše pomoći.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos kaže da će Grčka primiti šestu tranšu pomoći EU i MMF-a jer preduzima neophodne mjere štednje, a "grčki narod trpi velike žrtve".
Ipak, kako prenosi Dojče vele, međunarodni kreditori su "razočarani" stavom grčkih vlasti o smanjenju javnog sektora jer "Atina planira da se riješi samo starijih službenika koji bi praktično bili penzionisani. Oni bi, naravno, morali da primaju penzije pa se na ovaj način štedi malo novca".
Ministri finansija 17 članica Evropske unije koje koriste evro sastali su se juče u Luksemburgu s ciljem da postignu sporazum o puštanju sljedeće tranše međunarodnog zajma za Grčku koja je od vitalnog značaja za tu zemlju.

Pregovori traju

Vlasti Grčke i inspektori Evropske unije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda nisu okončali pregovore o puštanju sljedeće tranše međunarodnog zajma za spasavanje dugom opterećene Grčke, saopštili su grčki zvaničnici, opovrgavajući time prethodno saopštenje zamjenika grčkog ministra finansija.

Tim inspektora, poznat kao "trojka", još ispituje budžetsku situaciju Grčke i druge reforme neophodne za puštanje sljedeće tranše od osam milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana