Grčka spasena, kriza ostaje

Glas Srpske
Grčka spasena, kriza ostaje

BERLIN - Poslije dogovora lidera država članica evrozone o novom paketu pomoći Grčkoj od blizu 159 milijardi evra, u kome će učestvovati i privatni sektor, stručnjaci kažu da je ta zemlja sada spasena, ali da se dužnička kriza nastavlja.

Očekivanja da će dogovor biti postignut su, po njemačkoj medijskoj kući Dojče vele (DW) bila tako mala da su se i sami političari u zemljama monetarne unije iznenadili kako im je u četvrtak pošlo za rukom da sastave novi finansijski paket za Grčku.

Pomoć evropskih vlada i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će iznositi 109 milijardi evra, dok će privatni sektor učestvovati sa 49,6 milijardi evra. Učešće banaka i drugih investitora se procjenjuje na 37 milijardi evra, uz dodatnih 12,6 milijardi evra iz programa otkupa grčkog duga.

DNj dodaje kako je u pogledu Grčke, ali i Portugalije i Irske, koje su takođe dobile desetine milijardi evra pomoći EU i MMF, važno i smanjenje kamatnih stopa i produženje rokova za otplatu kredita.

No, najvažnijom se smatra odluka lidera evrozone da će Evropski fond za spasavanje (EFSF) na sekundarnom tržištu moći da kupuje obveznice i koristi svoj novac za dokapitalizaciju finansijskih institucija.

DW prenosi mišljenje finansijskih stručnjaka da time počinje izgradnja fiskalne unije vezane za evrozonu, postojeću monetarnu uniju. To se smatra velikim korakom naprijed u procesu evrointegracije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana