Grčka: Profesori protestovali u vojnim uniformama

Agencije
Grčka: Profesori protestovali u vojnim uniformama

Atina - Stotine grčkih profesora u vojnim uniformama organizovale su u Atini protestnu šetnju zbog naredbe grčke vlade o uvođenju civilne mobilizacije, kojom je profesorima zabranjeno učešće u najavljenom štrajku 17. maja, prenose agencije.

Sindikat srednjoškolskih nastavnika (OLME) organizovao je sinoć šetnju do atinskog trga Sintagma, gdje se nalazi sjedište grčkog parlamanta.

Mnogi nastavnici bili su obučeni u vojničke uniforme sa flasterima na usnama, čime su htjeli da poruče kako im se ne daje mogućnost da izraze svoje o vladinoj naredbi, prenose grčki mediji.

Ulicama Atine prošla je i maketa tenka, a demonstranti su nosili plakate sa simbolima hunte.

Sindikat državnih službenika u Grčkoj ADEDI stupiće danas u 24-časovni štrajk, podržavajući na taj način profesore srednjih škola u njihovoj “pravednoj borbi za dostojanstvo onih koji vaspitavaju grčku omladinu”.

Time će se ovaj sindikat pridružiti najvećem sindikatu zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, koji će u četvrtak, 16. maja, organizovati četvoročasovne proteste zbog odluke Vlade o civilnoj mobilizaciji.

Osim u Atini, protesti će danas biti organizovani u Solunu, Patri i drugim gradovima.

Moto protesta biće “Borba nastavnika – borba svih zaposlenih”.

Sindikat nastavnika donio je 10. maja odluku o organizovanju štrajka u vrijeme održavanja prijemnih ispita na fakultetima od 17. do 31. maja.

Cilj štrajka je da vlada Antonisa Samarasa ukine odluku o uvećanju broja časova nastavnicima i premještanje pojedinih nastavnika iz centralnih u periferne škole gdje nedostaje kadar što će, prema mišljenju grčkih prosvjetara, dovesti do ukidanja radnih mjesta.

Vlada je objavila da neće dopustiti da se poremeti održavanje prijemnih ispita na univerzitetima i objavila civilnu mobilizaciju za 85.000 srednjoškolskih profesora.

Vlada je zaprijetila novčanim i zatvorskim kaznama za sve koje su suprostave naredbi, koju je potpisao premijer Samaras.

Sindikati zaposlenih u državnim službama u Grčkoj zakazali su za danas 24-časovni štrajk kao odgovor na odluku vlade da prosvjetarima onemogući štrajk.

Vlada je naime uvela civilne mobilizacije kako bi spriječila nastavnike da štrajkom poremete održavanje prijemnih ispita na fakultetima od 17. do 31. maja.

Tokom današnjeg štrajka škole neće raditi, a ozbiljno će biti poremećen i prevoz.

Ovo je treći put ove godine da Vlada pribjegava ovoj mjeri koja je predviđena za prirodne katastrofe i nacionalne krize.

Portparol vlade Simos Kedikoglu izjavio je da je Vlada donijela ovu odluku zato što je to njena “moralna obaveza”.

Sindikati nastavnika su planirali da počnu štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada 17. maja.

Oni su nezadovoljni zbog uvođenja dužeg radnog vremena i nedobrovoljnog premještanja nastavnog osoblja.

Vlada je počela da uručuje naredbe o civilnoj mobilizaciji za oko 85.000 nastavnika koja stupa na snagu u srijedu, 15. maja.

- Ispiti će biti održani bez problema i na vrijeme. Učinili smo sve što smo mogli i nadamo se da će se tenzije smiriti i da ćemo moći da razmotrimo prave probleme u obrazovanju: Da li smo ponosni na kvalitet obrazovanja koje pružamo svojoj djeci? Na jezik koji govore? Na istoriju koju znaju? Ja mislim da je grčki koji je naša generacija učila u školi bio bolji od onog koji djeca danas uče - rekao je Kedikoglu.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana