Grčka potopila svjetske berze

Glas Srpske
Grčka potopila svjetske berze

LONDON, NjUJORK - Novo pogoršanje kreditnog rejtinga Grčke juče je na međunarodnim berzama izazvalo oštar pad cijena akcija i kursa evra, koji prema dolaru ima najnižu vrijednost u posljednjih 12 mjeseci.

Dan nakon što je agencija "Standard i Purs" snizila grčki kreditni rejting na nivo koji se u neformalnom govoru na berzama označava kao "džank" (smeće), globalni indeks akcija  MSCI opao je za 1,3 odsto, javile su agencije.

Smanjeni rejting znači da su obveznice grčke vlade visokorizične i da su manje šanse da će ih vlada u Atini isplatiti pod ugovorenim uslovima i rokovima.

"Standard i Purs" je smanjio i kreditni rejting Portugalije, a u svjetskim finansijskim krugovima sve su glasnija strahovanja da je Portugalija sljedeća zemlja članica evrozone koja bi mogla da se nađe u sličnoj situaciji kao Grčka.
Kamatne stope za obveznice grčke vlade dostigle su početkom sedmice rekordni nivo od deset odsto, dok je vrijednost akcija na berzi u Atini pala za šest procenata.

Dramatični događaji na svjetskom finansijskom tržištu uslijedili su pošto je grčka vlada priznala da više nije u stanju da pozajmljuje novac na međunarodnim tržištima i pozvala Evropsku uniju i Međunarodni monetarni fond da aktiviraju obećani paket pomoći od približno 50 milijardi evra, kako bi mogla da isplati dugove koji dospijevaju na naplatu sljedećeg mjeseca.

Protesti

Na ulicama Atine radnici su i juče protestovali zahtijevajući da zemlja proglasi bankrot kako bi za krizu platile inostrane banke, a ne radnici. Osim zaposlenih u javnom prevozu i bolnicama, od juče protestuju i profesori zaposleni u sistemu srednjeg obrazovanja i vaspitačice u dječijim vrtićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana